Chirurgie als curatieve behandeling bij pancreaskanker

Bij een relatief kleine tumor in de kop van de alvleesklier stelt de specialist meestal een Whipple-operatie voor. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg het deel van de pancreas waarin de tumor zit, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de grote galweg. Soms wordt ook een deel van de maag verwijderd.

Bij een tumor in de staart van de pancreas moet dit deel van de pancreas weggenomen worden zonder wegname van de galwegen of twaalfvingerige darm. Soms wordt de milt ook weggenomen.

De chirurgische ingrepen voor pancreaskanker zijn complex en risicovol. De overlevingskansen liggen beduidend hoger als de patiënt behandeld wordt in een ‘ervaren’ ziekenhuis. Om die reden wordt in België de chirurgische behandeling van pancreaskanker geconcentreerd in een beperkt aantal centra voor complexe pancreaschirurgie. Het gaat om ziekenhuizen die daarvoor een overeenkomst hebben afgesloten met het RIZIV en streng gecontroleerd worden. Ze moeten goede cijfers kunnen voorleggen om erkend te blijven als centrum waar pancreaschirurgie mag plaatsvinden.

Bijwerkingen

Een pancreasoperatie is ingrijpend en complex.

Als een deel van de maag verwijderd wordt, worden de alvleesklier, de galwegen en eventueel het resterende deel van de maag verbonden met de dunne darm. Een nadeel van deze operatie is dat de sluitspier op de overgang van de maag naar de dunne darm weg is. Daardoor komt het voedsel sneller dan normaal door de maag en de dunne darm. Het wordt bijgevolg niet volledig verteerd en niet goed opgenomen in de dunne darm. Dat kan klachten veroorzaken na de maaltijd, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, diarree of sterk transpireren.

Als de maag gespaard kan worden - wat momenteel in de meeste gevallen lukt - ondervindt de patiënt doorgaans minder klachten dan als een deel van de maag verwijderd wordt. Na een maagsparende operatie ledigt de maag soms enige tijd minder goed, waardoor het eten wat moeizamer kan gaan en de patiënt zich misselijk kan voelen.

Na een operatie maakt de pancreas bij sommige patiënten niet meer voldoende enzymen en/of hormonen aan. Dit kan bij een tekort aan enzymen (tijdelijk) klachten geven als een opgeblazen gevoel, misselijkheid en vette diarree (omdat de pancreasenzymen een rol spelen in de vertering en opname van voedsel, waaronder vet). Deze stoelgang drijft op het toiletwater en spoelt moeilijk door. Door deze verminderde opname van vet kan men calorieën verliezen en dus vermageren. Er bestaan medicijnen om die tekorten weg te werken. Pancreasenzymen kunnen eenvoudig toegediend worden in de vorm van tabletten die ingenomen worden tijdens de maaltijd om de vertering en opname van vet uit de voeding te verbeteren. Bij een tekort aan hormonen kan er een insulinetekort en dus diabetes ontstaan. Ook hiervoor bestaan behandelingen.

Meer informatie