Chirurgie als curatieve behandeling bij pancreaskanker

Bij een relatief kleine tumor in de kop van de alvleesklier stelt de specialist meestal een Whipple-operatie voor. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg het deel van de pancreas waarin de tumor zit, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de grote galweg. Soms wordt ook een deel van de maag verwijderd.

Bij een tumor in de staart van de pancreas moet dit deel van de pancreas weggenomen worden zonder wegname van de galwegen of twaalfvingerige darm. Soms wordt de milt ook weggenomen.

De chirurgische ingrepen voor pancreaskanker zijn complex en risicovol. De overlevingskansen liggen beduidend  hoger als de patiënt behandeld wordt in een ‘ervaren’  ziekenhuis (wat betekent dat er jaarlijks meer dan 20 gelijkaardige operatieve ingrepen uitgevoerd worden in datzelfde ziekenhuis). Het is aan te raden om een ziekenhuis en een chirurg te vinden die veel ervaring hebben met deze operaties. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) publiceert cijfers van het aantal operaties voor pancreaskanker per ziekenhuis. U vindt hier de resultaten per ziekenhuis (de tabel onderaan geeft het eenvoudigste overzicht).

Bijwerkingen

Een pancreasoperatie is ingrijpend en complex.

Als een deel van de maag verwijderd wordt, worden de alvleesklier, de galwegen en eventueel het resterende deel van de maag verbonden met de dunne darm. Een nadeel van deze operatie is dat de sluitspier op de overgang van de maag naar de dunne darm weg is. Daardoor komt het voedsel sneller dan normaal door de maag en de dunne darm. Het wordt bijgevolg niet volledig verteerd en niet goed opgenomen in de dunne darm. Dat kan klachten veroorzaken na de maaltijd, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, diarree of sterk transpireren.

Als de maag gespaard kan worden - wat momenteel in de meeste gevallen lukt - ondervindt de patiënt doorgaans minder klachten dan als een deel van de maag verwijderd wordt. Na een maagsparende operatie ledigt de maag soms enige tijd minder goed, waardoor het eten wat moeizamer kan gaan en de patiënt zich misselijk kan voelen.

Na een operatie maakt de pancreas bij sommige patiënten niet meer voldoende enzymen en/of hormonen aan. Dit kan bij een tekort aan enzymen (tijdelijk) klachten geven als een opgeblazen gevoel, misselijkheid en vette diarree (omdat de pancreasenzymen een rol spelen in de vertering en opname van voedsel, waaronder vet). Deze stoelgang drijft op het toiletwater en spoelt moeilijk door. Door deze verminderde opname van vet kan men calorieën verliezen en dus vermageren. Er bestaan medicijnen om die tekorten weg te werken. Pancreasenzymen kunnen eenvoudig toegediend worden in de vorm van tabletten die ingenomen worden tijdens de maaltijd om de vertering en opname van vet uit de voeding te verbeteren. Bij een tekort aan hormonen kan er een insulinetekort en dus diabetes ontstaan. Ook hiervoor bestaan behandelingen.

Meer informatie

Forum

Re: 15 jaar en kanker

Beste Blont,

Sorry voor de late reactie, maar eerlijk gezegd kom ik niet meer zo veel op het forum omdat dit vooral oude wonden openhaalt en omdat ik dan altijd verstrikt geraak in verhalen van herval...
Vandaag zijn we weer op de 3 maandelijkse controle en dat brengt ons dan eventjes terug  naar de harde realiteit en het forum.

Als ik na anderhalf jaar de balans moet opmaken, dan zou ik zeggen dat er weinig aandacht is voor alles wat erbij komt (de randactiviteiten zoals wij ze ondertussen noemen). Eenmaal de tumor weg is, is het alsof alles oké is. Maar er is helaas veel meer dan de chemo en de bestraling...

Re: GIST tumor

Hallo,
in december 2018 , is er bij mijn vader een gisttumor vastgesteld , met uitzaaiingen in de lever en de buikholte ; de tumor zelf is heel groot 28 cm. Hij is heel toevallig ontdekt , omdat mijn vader last had als hij zich in bed neerlegde en het gevoel dat er een baksteen in zijn buik verschoof, daarop heeft hij een echo laten maken en is dit ontdekt . een maand eerder was ook al prostaatkanker vastgesteld. Mijn vader is 77 jaar , nooit last gehad van iets , altijd hard gewerkt , kan nu nog niet stil zitten. Heeft verder ook nooit last of vermoeden gehad dat er iets mis was met de maag. Momenteel is hij nu zes weken aan de glivec