Oncorevalidatie

Heb je een half jaar of een jaar na de diagnose kanker ook nog niet-medische problemen? Ben je niet zo snel weer de oude als je had verwacht? Een revalidatieprogramma voor kankerpatiënten kan helpen. In veel ziekenhuizen lopen daarom zogenaamde oncorevalidatieprogramma’s, die aangepaste lichaamstraining combineren met informatieve sessies in groep over allerlei aspecten van de ziekte.

Wat houdt oncorevalidatie in het ziekenhuis in?

Oncorevalidatie in het ziekenhuis combineert aangepaste lichaamstraining met informatieve sessies over allerlei aspecten van kanker. Zo’n uitgebalanceerd herstelprogramma werkt tegelijk aan de fysieke conditie en verbetert ook de levenskwaliteit van de deelnemers. Meestal gaat het over sessies in groep (weliswaar met een persoonlijk bewegingsprogramma), soms individueel.

Een volledig programma loopt meestal over 12 weken.

Het bewegingsluik is meestal een individueel aangepast programma dat in groep gevolgd wordt, onder begeleiding van een kinesist.

In de informatieve sessies (ook psycho-educatieve sessies of levensstijlbegeleiding genoemd) kunnen onder andere vermoeidheid, voeding, werkhervatting, omgaan met stress, seksualiteit enz. aan bod komen. Ze worden begeleid door een expert ter zake: een oncoloog, diëtist, een oncopsycholoog …

Voor wie?

De oncorevalidatieprogramma’s in de ziekenhuizen zijn jaren geleden gestart voor borstkankerpatiënten, ondertussen zijn ze over het algemeen veel ruimer toegankelijk. Bepaalde programma’s zijn voor een heel specifieke doelgroep (bijvoorbeeld voor prostaatkankerpatiënten die een hormoonbehandeling krijgen). Vaak zijn ze enkel voor wie de kankerbehandeling achter de rug heeft; soms is er een apart programma voor patiënten die nog in behandeling zijn. Alle details per ziekenhuis en per programma vind je in deze lijsten.

Wat kost het?

In de meeste gevallen betaal je als patiënt het volgende:

  • Een bedrag per bewegingssessie. Eén bewegingssessie wordt bijna overal aangerekend als een kinesitherapiebeurt, waardoor je enkel remgeld betaalt (ongeveer 7 euro/beurt, minder als je het statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’ geniet).
  • Een bedrag voor de intakeconsultatie bij de revalidatiearts.
  • De infosessies zijn meestal gratis.

Alles samen betaal je zo voor een volledig oncorevalidatieprogramma gemiddeld 150 à 200 euro zelf, met een maximum van 250 euro. Enkele programma’s zijn gratis. Heel wat ziekenfondsen verlenen daarnaast een gedeeltelijke terugbetaling, soms enkel via de aanvullende verzekering. Ook heel wat hospitalisatieverzekeringen komen tussen in de kosten. Informeer je dus bij je ziekenfonds en/of hospitalisatieverzekering.
 

Hoe deelnemen?

Om aan een oncologisch revalidatieprogramma deel te nemen, heb je een verwijzing nodig van je huisarts of van een behandelende specialist. Je zal in de meeste gevallen op consultatie gaan bij een revalidatiearts voor een intakegesprek, om je fysieke mogelijkheden in te schatten en een individueel oefenprogramma op te stellen. Vaak volgt ook een gesprek met een oncopsycholoog.

Geen oncorevalidatie in jouw ziekenhuis? Vraag je oncoloog of je huisarts om een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis, ook als je er geen patiënt bent. Bekijk hieronder in welk ziekenhuis je wel oncorevalidatie kunt volgen.

Waar kan je oncorevalidatie volgen?

Bekijk het overzicht van alle oncorevalidatie in ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel: 

Andere bewegingsactiviteiten voor mensen met kanker

Niet alleen ziekenhuizen, maar ook sommige thuiszorgdiensten, lotgenotengroepen, inloophuizen, ziekenfondsen en andere organisaties bieden begeleide bewegingsactiviteiten aan. Dat zijn bijvoorbeeld gymlessen, aquagym, wandelingen, yoga enz. Vraag in je ziekenhuis, bij je ziekenfonds of bij je thuiszorgorganisatie waar je in jouw buurt een bewegingsprogramma kunt volgen of kijk in de agenda.

Krijg je graag begeleiding om een bewegingsprogramma uit te werken en/of een geschikte groepsactiviteit in jouw buurt te zoeken en woon je in Vlaanderen of Brussel? Vraag dan aan je huisarts om te mogen deelnemen aan Bewegen Op Verwijzing. Hij of zij zal in de verwijsbrief aanduiden waarmee je coach rekening moet houden. Met een verwijsbrief van je huisarts heb je recht op maximaal 7 uur individuele coaching of 21 uur groepscoaching per kalenderjaar. De Vlaamse overheid vergoedt de kosten. Zelf betaal je een beperkte bijdrage: maximaal 5 euro per kwartier (normaal tarief) of 1 euro per kwartier (verhoogde tegemoetkoming) voor individuele begeleiding en maximaal 1 euro per kwartier (normaal tarief) of 50 cent per kwartier (verhoogde tegemoetkoming) voor groepsbegeleiding. Dit zijn maximumtarieven. Het kan zijn dat je minder moet betalen omdat de gemeente waar je woont een deel van jouw persoonlijke bijdrage betaalt. 

De toekomst

Er is nog geen wettelijk kader voor de oncorevalidatieprogramma’s, waardoor de inhoud verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Annelies De Waegeneer en Chris Heremans (Kom op tegen Kanker)
Laatst aangepast op