Individuele begeleiding

Buiten het ziekenhuis kun je voor individuele psychologische begeleiding terecht bij o.a.

Op Oncohulp Vlaanderen kun je op een handige manier op zoek gaan naar een psycholoog, psychotherapeut of seksuoloog in jouw buurt die ervaring heeft met mensen met kanker.

Aan de hand van individuele gesprekken krijg je een beter zicht op wat je dwarszit, wat er allemaal meespeelt hierin en wat je kan helpen om je mentaal weerbaarder te voelen.

Specifiek voor wie overspoeld wordt door angst en stress ontwikkelde Ally Institute vzw de gratis online psychotherapeutische interventietool 'Iedereen ok?'. Via technieken uit de traumatherapie kan de online interventie, die zo'n 45 minuten duurt, je helpen om gevoelens van onrust, angst ... te doorbreken.

Tips en extra info:

  • Informeer bij het eerste contact of de psycholoog ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker en/of hun naasten.
  • Bij de meeste Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg zijn er wachtlijsten. Je kunt daar dus meestal niet snel terecht. Ook CAW en zelfstandig psychologen hebben soms wachtlijsten.
  • Houd er rekening mee dat zowel Centra voor Algemeen Welzijn als Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg voorrang geven aan mensen die financieel en sociaal kwetsbaar zijn.
  • Ben je student? Informeer dan bij de studiebegeleidingsdienst van je onderwijsinstelling bij wie je terechtkunt voor psychologische begeleiding en tegen welke voorwaarden.

Groepsactiviteiten

In plaats van of aanvullend op een individueel gesprek kun je deelnemen aan groepsactiviteiten die begeleid worden door een psycholoog, bijvoorbeeld over hoe minder piekeren, hoe je ontspannen, hoe beter slapen … Deze groepsactiviteiten worden georganiseerd door bijvoorbeeld zelfstandig psychologen, huisartsenpraktijken, eerstelijnshuizen, wijkgezondheidscentra, ziekenfondsen, lokale dienstencentra, vormingscentra en onderwijsinstellingen. Houd er wel rekening mee dat deze activiteiten zich vaak tot een breder publiek richten en dus niet altijd specifiek zijn voor mensen met kanker en/of hun naasten.

De groepsactiviteiten van lotgenotengroepen voor mensen met en na kanker en van inloophuizen, open huizen en wellbeingcentra zijn wel specifiek voor mensen met en na kanker.

Wil je graag een groepsactiviteit voor mensen met kanker volgen die begeleid wordt door een psycholoog? Raadpleeg onze agenda met activiteiten voor kankerpatiënten en hun naasten.

Wat kost begeleiding door een psycholoog buiten het ziekenhuis?

Begeleiding door een psycholoog verbonden aan een onderwijsinstelling of een Centrum voor Algemeen Welzijn is gratis.

Een consultatie bij een psycholoog verbonden aan een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg kost 11 euro. Informeer in het CGG waar je je aanmeldt of je in aanmerking komt voor een verminderingstarief of een vrijstelling.

Een consultatie bij een zelfstandig psycholoog buiten het ziekenhuis is onder bepaalde voorwaarden terugbetaald, met een maximum van acht consultaties per jaar.

Voor een consultatie bij een zelfstandig psycholoog zijn er prijsgewijs twee situaties mogelijk:

1. Terugbetaald door je ziekenfonds

De consultatie komt in aanmerking voor terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg vanuit de verplichte ziekteverzekering, indien je een beroep doet op een psycholoog die aangesloten is bij een overeenkomst voor terugbetaalde psychologische zorg. 

  • ​​Volwassenen (vanaf 15 jaar) hebben per 12 maanden recht op 8 terugbetaalde individuele sessies psychologische ondersteuning, 20 individuele sessies psychologische behandeling en zo veel groepssessies als nodig.
  • Kinderen en jongeren (t.e.m. 23 jaar) hebben per 12 maanden recht op 10 terugbetaalde individuele sessies psychologische ondersteuning, 20 individuele sessies psychologische behandeling en zo veel groepssessies als nodig.
    De overlap voor de leeftijdscategorie 15 tot 23 jaar is er omdat zij kunnen kiezen tussen het zorgnetwerk van respectievelijk kinder- of volwassenenpsychologen, naargelang de aard van hun behoeften.
  • De eerste sessie is gratis, daarna betaal je per sessie 11 euro remgeld of 4 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming heeft. Voor een groepssessie betaal je 2,5 euro.
  • Je kunt zelf rechtstreeks naar een psycholoog stappen; een voorschrift van een arts is niet nodig.
  • Iedereen met een psychische nood komt in aanmerking, ongeacht het type psychologische klachten.
  • Blijkt dat je na de eerstelijnspsychologische zorg best nog een beroep doet op meer gespecialiseerde psychologische zorg, dan kun je ook daar terugbetalingen voor krijgen.

Noot:

  • De regeling geldt enkel voor klinisch psychologen of orthopedagogen die lid zijn van een netwerk geestelijke gezondheidszorg dat een overeenkomst met het RIZIV heeft afgesloten om terugbetaalde psychologische zorg te verlenen.
  • Vind hier een netwerk geestelijke gezondheidszorg van jouw regio. Binnen elk netwerk vind je een lijst van aangesloten psychologen.

2. Niet terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering

De consultatie voldoet niet aan de voorwaarden voor terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering. Een sessie kost in dat geval meestal tussen de 50 en 65 euro voor een uur. Bepaalde ziekenfondsen betalen een deel van het betaalde bedrag terug vanuit hun pakket van aanvullende voordelen die ze bieden naast de verplichte ziekteverzekering. Er bestaat momenteel een grote verscheidenheid in terugbetalingsvoorwaarden tussen de verschillende ziekenfondsen. Vraag hierover informatie aan uw ziekenfonds. Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van psychologische begeleiding per ziekenfonds.

Tip: sommige hospitalisatieverzekeringen betalen consultaties bij de psycholoog terug als ze plaatsvinden binnen een bepaalde periode na de ziekenhuisopname en dus onder nazorg vallen. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij of ze consultaties bij de psycholoog terugbetaalt en onder welke voorwaarden.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/05/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Regine Claeys (psycholoog-psychotherapeut) en Angelique Verzelen (oncopsycholoog)
Laatst aangepast op