Zes tips voor zelfzorg

Zorgen voor een naaste is niet altijd makkelijk en kan erg belastend zijn, zeker als de zorg langdurig wordt. Veel mantelzorgers onderschatten wat de zorg van hen vergt, gaan over hun grenzen en krijgen na verloop van tijd zelf te maken met fysieke of psychische gezondheidsproblemen. Zorg daarom goed voor jezelf, zodat je ook goed voor een ander kunt zorgen. Zes tips.

Blijf praten

Blijf praten met degene voor wie je zorgt, met de familie en met zorgverleners. Ook praten met andere mensen die voor iemand zorgen, kan voor sommige mensen veel betekenen.

Durf hulp te vragen

Hulp komt meestal niet vanzelf op je af. Vaak willen mensen je wel helpen, maar weten ze niet dat je hulp nodig hebt. Je zult het hun moeten vragen. Of zeggen wat ze voor jou kunnen doen. Denk daarbij niet alleen aan je naaste familie, maar ook aan andere mensen in je omgeving.

Deel de zorg

Is de zorg lang en intensief? Bekijk wanneer familie, vrienden of kennissen van je naaste op bezoek kunnen komen, en of zij een gedeelte van de zorg (tijdelijk) van jou over kunnen nemen. Het is belangrijk dat je de zorg volhoudt en voor je naaste is aandacht van anderen vaak prettig. Misschien kun je gebruikmaken van digitale hulpmiddelen om de zorg door verschillende mensen op elkaar af te stemmen.

Neem vrijaf van de zorg

Neem af en toe even vrijaf van de zorg. Even ontspannen en je gedachten verzetten is belangrijk voor je eigen welzijn én om de zorg voor de ander te kunnen volhouden. Bekijk of je opvang thuis of buitenshuis vindt voor je zieke naaste: dan kan via vrijwilligers die aan huis komen om op de zieke naaste te passen, gastgezinnen die de zieke tijdelijk opvangen of de respijt- of vervangende zorg in een instelling. Lees meer over de tijdelijke overname van de zorg.

Zoek zelf ondersteuning

Praat ook over je eigen zorgen, je vragen over de toekomst ... met je huisarts, met de artsen van je naaste, verpleegkundigen of de psycholoog. Partners, ouders, kinderen, broers, zussen ... kunnen in het ziekenhuis waar hun naaste behandeld wordt evenzeer een gesprek aanvragen met de oncopsycholoog. En ook buiten het ziekenhuis kun je terecht bij psychologen die ervaring hebben met de begeleiding van mensen met kanker en/of hun naasten. Bekijk ons luik over psychologische begeleiding.

Misschien is lotgenotencontact wel goed voor jou als emotionele ondersteuning; of deel je verhaal online.

Bekijk welke ondersteuning voor jou zinvol is en maak er gebruik van.

De problemen in mijn eigen leven leken plots zo onbenullig, zo egoïstisch, zo klein in vergelijking met wat Ann meemaakte. Ik kon daar niet mee terecht bij Ann of bij iemand anders.

Daarnaast is een goed netwerk zeer waardevol en belangrijk. Er bestaan verschillende organisaties die je kunnen bijstaan om dat netwerk te vergroten en erin te investeren. Een voorbeeld van zo'n organisatie is Lus vzw, die samen met jou zoekt naar mensen die voor jou belangrijk zijn. Alle informatie en contactgegevens vind je op hun website en Facebookpagina.

Stel je grenzen

Leer je eigen grenzen kennen en respecteren. Kom voor jezelf op, en maak je grenzen aan anderen duidelijk. Ben je overbelast? Doe de belastingtest en leer bij jezelf de signalen van overbelasting herkennen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op