Door de behandeling tegen kanker kan uw haar uitvallen. Behalve uw hoofdhaar, schaam- en okselhaar kunt u ook wenkbrauwen en wimpers verliezen. Die groeien na chemotherapie allemaal terug. Slechts in uitzonderlijke gevallen na radiotherapie is dat niet het geval. Tijdens de behandeling kunt u al een en ander doen om die erg zichtbare tekenen van uw ziekte te maskeren.

Wenkbrauwen bijtekenen (door Gigi Bowmer)

Oogtekening

Gebruik een wenkbrauwpoeder, oogschaduw of wenkbrauwpotlood met koele ondertoon.

 1. Begin van de wenkbrauw: trek een denkbeeldige lijn langs de neusvleugel richting de binnenooghoek. Zet een stipje waar de lijn de wenkbrauw raakt.
 2. Lengte van de wenkbrauw: trek een denkbeeldige lijn vanaf de neusvleugel langs de buitenooghoek. Zet een stipje als geheugensteun.
 3. Bepaal het hoogste punt van de wenkbrauw – de hoek – door de wenkbrauw op 3/4e zacht op te tillen. Zet een stipje in het hoogste punt van de hoek.
 4. Start met tekenen vanaf de aanzet; trek kleine schetsstreepjes van beneden naar boven. Een klein stukje verder, eerder van boven naar beneden, steeds richting het hoogste punt van de hoek. Dat zorgt namelijk ongeacht de leeftijd voor een ‘lift’.
 5. Ga vanuit de hoek naar het stipje van het uiteinde. Aarzel niet om de lijn dan nog iets verder door te trekken.
 6. Vervaag het geheel met een borsteltje.
 7. Tip: zet de wenkbrauw eerst heel licht aan. Is de vorm goed? Maak deze dan iets sprekender.

Wenkbrauwsjablonen gebruiken

Wenkbrauwsjabloon

Als u problemen hebt met het bijtekenen van de wenkbrauwen omdat u de moed niet hebt om het te doen, omdat u het te moeilijk vindt, of omdat u uw arm te lang moet heffen en dat niet zo goed lukt, dan is er gelukkig nog een heel eenvoudige oplossing voor het verlies van uw wenkbrauwen.

In de handel verkoopt men namelijk setjes met wenkbrauwsjablonen en poeder. U kiest een sjabloon en vult die op met poeder. Het uitproberen waard! Ook voor mannen kan dit een oplossing zijn.

Wenkbrauwen tatoeëren

Als wenkbrauwen niet meer teruggroeien, dan kunt u ze laten tatoeëren door een schoonheidsspecialiste die zich hierin heeft gespecialiseerd. Maar wacht met het aanbrengen van een permanente make-up tot uw behandeling helemaal achter de rug is. Uw gezichtshuid is tijdens de behandeling immers erg gevoelig, met een risico op infecties. Indien u die mogelijkheid overweegt, overleg dan met uw kankerspecialist hoelang u het best wacht.

Wimpers

Wanneer u maar weinig wimpers hebt, kunt u beter geen mascara gebruiken.

Ook de wimpers kunnen uitvallen en die kunt u uiteraard niet zomaar bijtekenen. Wat kunt u wél doen?

 • Een lijntje op de rand van het bovenste ooglid kan het oog meer accentueren en voor meer expressie zorgen.
 • U kunt valse wimpers aanbrengen. Maar wees er op voorbereid dat het aanbrengen en verwijderen (iedere avond!) een zekere handigheid vereist. U kunt ook allergisch reageren op de lijm waarmee u de wimpers aanbrengt.
 • Wanneer u maar weinig wimpers hebt, kunt u beter geen mascara gebruiken. De mascara accentueert de wimpers en bijgevolg zal het door de mascara nog meer opvallen dat u weinig wimpers hebt.

Bekijk de instructievideo

Wenkbrauwen bijtekenen en ogen accentueren kan helpen om erg zichtbare tekenen van uw ziekte te maskeren. Schoonheidsconsulente An Cornelis legt uit.

Schoonheidsconsulente An Cornelis begeleidt workshops 'Look good, feel better' van Kom op tegen Kanker en legt in deze video stap voor stap uit hoe u kunt:

 • wenkbrauwen tekenen
 • wenkbrauwen bijkleuren
 • wimpers tekenen
 • oogschaduw aanbrengen
 • eyeliner aanbrengen