Misselijkheid

Misselijkheid is een veel voorkomende nevenwerking van kanker en de behandeling ervan. Wat is misselijkheid precies? Met welke medicijnen kun je misselijkheid bestrijden, en wat kun je zelf doen om het te voorkomen of op te vangen?

Misselijkheid is een vervelend gevoel in de maag-buikstreek dat kan leiden tot braken (overgeven) of het gevoel dat je moet braken. Het gaat vaak samen met een gevoel van ziekte, een zwaar of opgeblazen gevoel in de maag en geen of minder zin in eten (minder eetlust).

In het verleden leden mensen die chemotherapie kregen vaak aan hevige misselijkheid en braken. Dat is tegenwoordig minder vaak het geval omdat er nu goede medicatie bestaat om misselijkheid en braken te vermijden of te stoppen. Misselijkheid blijft evenwel een mogelijke nevenwerking na toediening van chemotherapie of andere geneesmiddelen tegen kanker. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op de vreemde stoffen die het in het bloed aantreft. 

Er bestaan verschillende soorten misselijkheid en braken bij kanker:

  • Acute misselijkheid / acuut braken: manifesteert zich enkele minuten of uren na de kankerbehandeling die de misselijkheid veroorzaakt. Gaat meestal binnen de 24 uur opnieuw over.
  • Uitgestelde misselijkheid / uitgesteld braken: ontwikkelt zich meer dan 24 uur na de kankerbehandeling die de misselijkheid veroorzaakt en kan 5 tot 7 dagen na de toediening aanhouden.
  • Chronische misselijkheid / chronisch braken: is doorgaans niet het gevolg van de kankerbehandeling, wel van de kanker zelf. Meer lezen over misselijkheid door de kanker zelf.
  • Anticiperende misselijkheid / anticiperend braken: wie misselijk is geworden tijdens of na een voorgaande behandeling, kan opnieuw misselijk worden nog voor de volgende behandeling is gestart.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist oncologie UZ Leuven
Laatst aangepast op