Vermijd het gebruik van de zonnebank. Zowel de uv-stralen die van de zon komen als van de zonnebank zijn kankerverwekkend. In die zin zijn zonnebanken even schadelijk als de zon. Maar stralen van de zonnebank zijn veel intenser dan die van de zon.

Zonnebank

Zonnebanken geven uv-licht met een straling gelijk aan een uv-index 12 (de uv-index geeft de kracht weer van de zonnestralen). Dat is ruim hoger dan de uv-index van de zon in België, die meestal onder de 6 ligt. In de praktijk incasseert u dus tijdens een zonnebanksessie altijd meer uv-straling dan wanneer u dezelfde tijd onder de echte zon doorbrengt. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Dat kleurtje zal verdwijnen, maar uw huid blijft beschadigd.

De wet in ons land bepaalt dat jongeren onder de 18 en mensen met huidtype 1 geen toegang mogen krijgen tot de zonnebank.
Na de eerste zonnebankbeurt moet u minstens 48 uur wachten tot de volgende beurt. Bij de volgende beurten moet een minimuminterval van 24 uur worden gerespecteerd. U bent ook verplicht om tijdens het zonnebanken een beschermende uv-bril te dragen.

Men denkt wel eens ten onrechte dat de zonnebank een goede voorbereiding is voor de felle vakantiezon. Dat is niet zo. Door er nog eens een zonnebankkuur bij te nemen, wordt de huid nog meer blootgesteld aan uv-stralen. Beter is uw huid goed te beschermen tijdens de vakantie.