Wordt chemo ook in pilvorm gegeven?

Mijn broer heeft darmkanker. Hij wordt behandeld met chemotherapie. Ik dacht dat die behandeling altijd via een infuus gegeven werd, maar hij moet pillen nemen. Kan dat?

Lees ook:

Lees ook:

Ja, dat kan zeker. Chemotherapie is de behandeling van kanker met geneesmiddelen die de groei van kankercellen afremmen of cellen vernietigen. De wijze van toediening kan verschillen en wordt bepaald door het type geneesmiddel dat de arts voorschrijft, het soort kanker en het stadium van de ziekte. Meestal wordt de chemo intraveneus (via een bloedvat) toegediend. Hiervoor leggen ze een infuus aan. Chemotherapie kan ook intramusculair (in een spier) ingespoten worden. In nog andere gevallen brengt men de medicijnen rechtstreeks in een orgaan om ze daar plaatselijk hun werk te laten doen (bijv. bij een blaastumor wordt de blaas 'gespoeld' met vloeistof).

Soms kan chemotherapie ook via de mond ingenomen worden – we spreken dan van orale chemotherapeutica. Dit kan in vloeibare vorm zijn of in pilvorm. Bij bepaalde gevallen van borstkanker en darmkanker komt chemo in pilvorm wel vaker voor. Het grote voordeel hierbij is dat uw broer niet telkens naar het ziekenhuis hoeft voor zijn behandeling. Er zijn allerlei bijwerkingen mogelijk, net zoals bij chemotherapie via een infuus.

Patiënten die chemo in pilvorm krijgen, moeten, net zoals patiënten die de medicijnen met een infuus toegediend krijgen, nauwkeurig worden gevolgd door de arts/oncoloog. Het is ook erg belangrijk dat ze de medicijnen precies innemen zoals voorgeschreven door de arts en na contact met de pillen steeds goed de handen wassen.