Werkt chemotherapie in pilvorm even goed?

Ik heb darmkanker en moet straks Xeloda nemen, een soort chemotherapie in pilvorm. Ik wist niet dat chemotherapie ook in pilvorm bestond. Werkt dat wel even goed als via een infuus?

Lees ook:

Lees ook:

Ja, chemotherapie in pilvorm is even krachtig als andere vormen van chemotherapie en werkt even goed als u ze inneemt zoals de arts voorgeschreven heeft.

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten chemotherapie voor verschillende kankers die in pilvorm bestaan (tabletten of capsules). 'Orale chemotherapie' heet dat, elk medicijn dat u via de mond inneemt als kankerbehandeling. Chemo in pilvorm heeft veel voordelen, omdat u ze meestal thuis kunt innemen en u niet voor elke behandeling naar het ziekenhuis moet.

Sommige chemotherapie kan niet via de mond worden ingenomen omdat de maag ze niet verdraagt of omdat ze schadelijk kan zijn als u ze inslikt. De meeste soorten chemotherapie worden nog intraveneus toegediend, met een injectie of door een infuus. Chemotherapie kan ook in een spier ingespoten worden. In nog andere gevallen brengt men de medicijnen rechtstreeks in een orgaan om ze daar plaatselijk hun werk te laten doen (bijv. bij een blaastumor wordt de blaas 'gespoeld' met vloeistof).

Xeloda kan net als intraveneuze chemotherapie voor darmkanker bijwerkingen geven zoals misselijkheid, verminderde eetlust, aften, diarree, lage bloedwaarden en handvoetsyndroom (pijnlijk, branderig gevoel in handen en voeten, roodheid, blaren of zwelling aan handen en voeten). Ook al hoeft u niet zo vaak naar het ziekenhuis, laat het zo snel mogelijk aan uw dokter weten als u een van deze bijwerkingen krijgt.