Werkt cannabis tegen kanker?

Kan cannabis kanker genezen of de groei van kanker stoppen? Kan cannabis symptomen van kanker of bijwerkingen van een kankerbehandeling verminderen?

Dat zijn twee vragen met twee verschillende antwoorden. De eerste vraag is of cannabis (marihuana) kanker kan genezen of de groei van kanker stoppen. Uit preklinisch onderzoek, dat is geen onderzoek op mensen maar in het lab, blijkt dat cannabinoïden (de chemische stoffen uit de plant) de groei van kankercellen kunnen vertragen of stoppen. Er zijn al enkele ‘klinische’ studies geweest, dat zijn studies bij mensen, naar cannabis als behandeling voor kanker, maar die bewijzen niet dat cannabis bij mensen kanker kan genezen of de groei van kanker kan stoppen.

De tweede vraag: kan cannabis symptomen van kanker of bijwerkingen van een kankerbehandeling verminderen? Er is klinisch onderzoek gebeurd naar cannabis om pijn te verlichten, tegen misselijkheid en braken, angst en verminderde eetlust. Daaruit blijkt dat cannabis effect kan hebben bij de behandeling van pijn. Voor de andere symptomen en bijwerkingen is het wetenschappelijk bewijs nog onvoldoende.

Medicinale cannabis bestaat in verschillende vormen: in sprayvorm, als olie (cannabisolie) of als plant, om te roken of thee van te trekken. Cannabis is in België niet erkend als behandeling voor nevenwerkingen van kanker.

Als geregistreerd geneesmiddel is in België de mondspray Sativex® (gemaakt op basis van twee cannabisextracten, namelijk THC en CBD) goedgekeurd, maar niet voor mensen met kanker. Enkel ziekenhuisapotheken mogen het verkopen voor volwassenen met matige of ernstige spasticiteit door multiple sclerose die niet reageren op andere medicatie. 

Sinds voorjaar 2020 is CBD-olie die minder dan 0,2% THC bevat vrij verkrijgbaar in de apotheek, zonder doktersvoorschrift. Door de verkoop via de apotheken te regelen, komt er een zekere garantie over de kwaliteit en zuiverheid van de olie. De toegestane dosering (5mg/ml) is echter laag en de prijs hoog, ongeveer 550 euro voor 100 ml. Deze CBD-olie is verschillend van de CBD-olie die men in Nederland kan verkrijgen omdat hier een hoger gehalte aan THC is toegelaten. De invoer van cannabis en van de Nederlandse CBD-olie in België is echter verboden, zelfs met een doktersattest. Private organisaties (Cannabis Social Clubs) kweken cannabis voor non-profitredenen, gebruikmakend van een grijze zone in de Belgische wetgeving.

Cannabis en afgeleide producten kunnen nevenwerkingen hebben, en mogelijk een kankerbehandeling beïnvloeden. We raden daarom iedereen aan om het met uw oncoloog te bespreken als u cannabis gebruikt of wil gebruiken en in behandeling bent.

Hier leest u meer over complementaire en alternatieve behandelingen.