Welke steun kan ik krijgen voor een palliatieve patiënt?

Pas nadat mijn man overleden was, hoorde ik dat ik rond de 600 euro kon krijgen voor palliatieve zorg thuis. Maar niet meer na zijn dood blijkbaar. Wat is die steun? En jammer dat ik dat niet vroeger wist, hoe komt dat?

Er bestaat inderdaad een ‘palliatief forfait’. Dat is een bedrag voor de verzorging van een palliatieve patiënt thuis, voor geneesmiddelen, hulpmiddelen (zoals speciale matras) en allerlei verzorgingsmateriaal. Dat palliatief forfait bedraagt ca. 690 euro en zorgt ervoor dat mensen die thuis willen overlijden dezelfde kwaliteit van zorg kunnen krijgen als in het ziekenhuis, zonder dat het hen meer kost.

Aanvragen gebeurt door de huisarts: hij vult het aanvraagformulier in en stuurt het naar de mutualiteit. Als aan de voorwaarden voldaan is, krijgt de patiënt het 'palliatief statuut' en automatisch de betaling van het palliatief forfait. Het forfait kan twee keer aangevraagd worden (een tip voor huisartsen: vraag het tijdig aan en noteer in uw agenda om het na een maand opnieuw aan te vragen). Het ‘palliatief statuut’ heeft nog bijkomende voordelen: u hoeft niet meer te betalen voor bepaalde kinesitherapie, ook het bezoek van de huisarts is gratis en u kunt rekenen op intensievere verpleegkundige thuiszorg (gratis).

Het palliatief statuut wordt inderdaad vaak niet of te laat aangevraagd. Daar zijn verschillende redenen voor: omdat het te weinig bekend is, omdat de huisarts soms moeilijk kan inschatten wanneer de patiënt zal overlijden, omdat het naderende einde soms moeilijk te bespreken is, enz. Allemaal redenen waarom palliatieve patiënten het forfait mislopen, en tóch remgeld betalen voor huisbezoeken van de huisarts en de kinesist. Vraag er dus tijdig naar bij uw huisarts, u heeft er recht op.