Welk coronavaccin zal ik krijgen als kankerpatiënt?

In ons land kunt u niet kiezen welk vaccin u krijgt. Momenteel zijn er bij ons vier vaccins tegen COVID-19 goedgekeurd: van de firma's Pfizer, Moderna, Astra Zeneca en Johnson & Johnson. 

Binnenkort komt daar mogelijk ook het vaccin Curevac bij. Er zijn verschillende soorten onder die coronavaccins. Elke soort werkt door op een andere manier een reactie van ons immuunsysteem op te wekken. Lees hier meer over de soorten coronavaccins

Voor de toediening van het vaccin van AstraZeneca is de leeftijdslimiet opgeheven; nieuwe studies hebben aangetoond dat ook bij mensen boven de 55 jaar het Astra Zeneca-vaccin veilig en doeltreffend is. Ook groepen met een sterk verminderde immuniteit zoals bepaalde kankerpatiënten, kunnen veilig het AstraZeneca-vaccin toegediend krijgen.

Alle vaccins tegen COVID-19 die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in een breed vaccinatieprogramma gebruikt te worden.