Wat is remissie?

Ik heb acute lymfatische leukemie en volg een behandeling met chemotherapie. Op de laatste consultatie had mijn oncoloog het over ‘gedeeltelijke remissie’. Betekent dit dat ik bijna genezen ben? En bestaat er naast een gedeeltelijke remissie ook een volledige remissie?

Meestal leidt de behandeling van acute leukemie in de eerste maanden tot een snelle vermindering van het aantal kwaadaardige cellen. Als de arts spreekt van ‘gedeeltelijke remissie’, dan wil dat zeggen dat sommige tekenen van de activiteit of aanwezigheid van uw ziekte afgenomen of zelfs helemaal verdwenen zijn. Volledige remissie (ook complete remissie genoemd) bestaat inderdaad ook. Dat betekent dat alle opspoorbare tekenen van de activiteit of aanwezigheid van kanker verdwenen zijn.

De kans dat de kanker terugkeert, wordt kleiner naarmate de tijd verstrijkt. De eerste vijf jaar is de kans op herval het grootst. Bij sommige kankers is de kans op herval na enkele jaren erg klein, maar het kan zijn dat de kanker na meer dan vijf jaar terugkeert. Daarom gebruiken dokters niet graag het woord ‘genezen’. Het enige wat ze kunnen zeggen, is dat er geen opspoorbare tekenen van kanker meer zijn.

Misschien vraagt u zich ook af of de behandeling wordt stopgezet zodra u in volledige remissie bent. Bij acute lymfatische leukemie en sommige andere kankersoorten is dat niet het geval. Nadat totale remissie bereikt is, wordt de behandeling nog een tijd voortgezet om leukemiecellen aan te pakken die niet direct opspoorbaar zijn. We noemen dit de consolidatiefase. Na deze fase volgt bij acute lymfatische leukemie ook nog een postremissiefase. Dat is een langdurige onderhoudsbehandeling, meestal met lage dosissen chemotherapie, om het risico op herval verder te verkleinen.