Remissie

Remissie is het (tijdelijk) wegblijven of verminderen van ziekteverschijnselen. Bij een gedeeltelijke remissie van kanker zijn sommige tekens van de ziekte weg, bij een volledige remissie zijn er na onderzoeken helemaal geen tekens van kanker meer te zien, ook al zit de ziekte misschien wel nog in je lichaam.

Meestal leidt de behandeling van acute lymfatische leukemie, acute myeloïde leukemie, multipel myeloom, hodgkinlymfoom en non-hodgkinlymfoom in de eerste maanden snel tot minder kwaadaardige cellen.

  • Gedeeltelijke of partiële remissie wil zeggen dat sommige tekens van de activiteit of aanwezigheid van je ziekte afgenomen of zelfs helemaal verdwenen zijn. 
  • Volledige of complete remissie betekent dat alle opspoorbare tekens van de activiteit of aanwezigheid van kanker verdwenen zijn.

De kans dat de kanker terugkeert, wordt kleiner naarmate de tijd verstrijkt. De eerste vijf jaar is de kans op herval het grootst. Bij sommige kankers is de kans op herval na enkele jaren erg klein, maar het kan zijn dat de kanker na meer dan vijf jaar terugkeert. Daarom gebruiken dokters niet graag het woord ‘genezen’. Het enige wat ze kunnen zeggen, is dat er geen opspoorbare tekens van kanker meer zijn.

Nadat complete remissie bereikt is, wordt de behandeling vaak nog een tijd voortgezet.

Misschien vraag je je ook af of de behandeling wordt stopgezet zodra je in volledige remissie bent. Bij acute lymfatische leukemie en sommige andere kankersoorten is dat niet het geval. Nadat complete remissie bereikt is, wordt de behandeling nog een tijd voortgezet om leukemiecellen aan te pakken die niet direct opspoorbaar zijn. We noemen dat de consolidatiefase. Na deze fase volgt bij acute lymfatische leukemie ook nog een postremissiefase. Dat is een langdurige onderhoudsbehandeling, meestal met lage dosissen chemotherapie, om het risico op herval verder te verkleinen.

Laatst aangepast op