Wat kan ik doen aan tintelingen in mijn handen en voeten?

Ik heb borstkanker en ik krijg chemotherapie. Ik heb soms last van tintelingen in mijn vingers en mijn benen, en soms doen ze echt pijn. Is dat normaal? En kan ik er iets aan doen?

Sommige cytostatica (geneesmiddelen die de celdeling remmen) kunnen de zenuwen beschadigen en inderdaad een tintelend, verdoofd, brandend of koud gevoel veroorzaken in de handen en de voeten. Ook spier- en gewrichtspijnen, of motorische storingen (bijv. een sleutel moeilijk in het slot kunnen steken) komen voor. De symptomen kunnen toenemen in de loop van uw behandeling; soms verschijnen ze pas nadat u enkele cycli van chemotherapie gehad heeft. In medisch jargon heet deze zenuwschade ‘perifere neuropathie’ .

De klachten verdwijnen meestal volledig na het stoppen van de therapie, soms blijven er (lichte) klachten bestaan. Meld het snel aan uw behandelende kankerspecialist als u last heeft van een van deze symptomen. Hij kan misschien een verergering voorkomen door de ernst ervan te laten onderzoeken en de medicatie of de dosering van de chemotherapie aan te passen.

Een echte behandeling is er niet voor deze zenuwaandoeningen, maar vaak kan de pijn die ermee gepaard gaat wel verlicht worden. Wat u zelf kunt doen:

  • Meld het meteen aan uw behandelende arts, ook bij weinig uitgesproken klachten.
  • Neem uw pijnmedicatie (tijdig) als de dokter er heeft voorgeschreven, en meld het als ze niet voldoende pijnstillend is.
  • Probeer dingen te vermijden die de neuropathische pijn verergen, zoals hitte of koude, strakke kleren of schoenen.
  • Vermijd alcohol, want die kan zenuwschade veroorzaken en de neuropathische pijn door de chemo verergeren.
  • Controleer uw bloedsuikerspiegel goed als u diabetes heeft, te hoge suikerwaarden kunnen eveneens zenuwschade veroorzaken.
  • Ook nierinsufficiëntie kan de klachten van perifere neuropathie verergeren.
  • Verzorg uw handen en voeten goed.