Wat is een mammotoom?

Ik moet binnenkort een mammotoom laten doen. Ik zou daar graag wat meer over weten zodat ik me niet al te ongerust maak.

Een mammotoom is een soort biopsie van de borst. Als er op een echografie of een mammografie een verdacht letsel te zien is, is er een biopsie nodig om met zekerheid vast te stellen of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel van het gezwel weggenomen voor microscopisch onderzoek. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende soorten biopsie, zoals een naaldbiopsie  (met een naald een stukje weefsel opzuigen) of een excisiebiopsie (het gezwel wegsnijden voor onderzoek).

Een mammotoom is een relatief nieuwe techniek om een naaldbiopsie van de borst te nemen. U gaat voor het onderzoek met bloot bovenlichaam op uw buik op de onderzoekstafel liggen. Uw borst hangt door een uitsparing omlaag. Terwijl de arts onder begeleiding van mammografie-opnames, echografie of MRI de beste plaats bepaalt om de biopsie te nemen, wordt een holle naald in het afwijkende weefsel in de borst ingebracht. Door die holle naald worden een aantal stukken weefsel weggenomen. Deze biopten gaan naar het laboratorium voor microscopisch onderzoek.

Uw huid wordt hiervoor lokaal verdoofd en om de naald in te brengen wordt een klein sneetje gemaakt dat nadien met steriele klevertjes of weefsellijm gedicht wordt. U hoeft niet gehecht te worden, het litteken is kleiner dan bij een excisiebiopsie en u mag meteen naar huis na het onderzoek. U kunt wel tijdelijk een blauwe plek hebben, en baden of zwemmen wordt enkele dagen afgeraden wegens infectiegevaar. Het duurt een paar dagen voor u het resultaat van de biopsie kent.