Wat is de impact van chemotherapie op ons seksleven?

Bij mijn partner is enkele maanden geleden een non-Hodgkinlymfoom vastgesteld, en zij zal chemotherapie krijgen. Wat is de impact daarvan op onze seksuele relatie?

Dat hangt ervan af: bij sommige mensen heeft chemo nauwelijks invloed op hun seksleven. Bij de meesten heeft een kankerbehandeling echter wel een impact op hun seksuele relatie, tenminste tijdelijk. Tijdens de chemoperiode is het heel normaal dat men door vermoeidheid en misselijkheid veel minder zin heeft om te vrijen. Door hormonale veranderingen kunnen vrouwen ook problemen hebben met het vochtig worden van de vagina. Een glijmiddel of een vibrator kunnen eventueel helpen. De meeste fysieke problemen lossen zich een tijdje na de chemo vanzelf op. Vraag eventueel uw behandelend arts of huisarts om raad.

Naast deze fysieke gevolgen heeft chemotherapie natuurlijk een enorme emotionele impact. Wie zijn haar is verloren, wie een port-a-cath heeft of fel vermagerd is, kan zich bijzonder onsexy voelen. Zorgen over uw gezondheid, uw familie of financiën kunnen de zin in seks ook flink verminderen. Maar dat betekent niet dat de intimiteit met uw partner minder hoeft te zijn. Probeer open te staan voor andere manieren om seksueel plezier te geven en te krijgen. Soms zijn lichamelijke aandacht (voor jezelf en voor elkaar) en knuffelen in zo'n periode al voldoende. En praat over seks met je partner, en met een arts als het nodig is.

Belangrijk is alleszins dat er geen medische bezwaren zijn om te vrijen. Kanker is niet besmettelijk en chemotherapie heeft geen lichamelijke gevolgen voor de partner. Volgens artsen komen chemomedicijnen niet in het vaginaal vocht van de patiënt terecht. Voor alle zekerheid adviseren de meesten wel om telkens tot enkele dagen na het toedienen van chemotherapie een condoom te gebruiken. Het is ook belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken tijdens en na de chemotherapie om een zwangerschap in deze periode te vermijden.

Als u nadien nog kinderen wil, moet u dat zeker voor de start van de chemotherapie met de arts bespreken: chemo kan immers, afhankelijk van de leeftijd van uw partner, de dosis en de duur van de chemo en het soort medicijnen, onvruchtbaarheid veroorzaken.