Haarverlies als nevenwerking van chemotherapie

Chemotherapie tast de haarcellen aan, waardoor het haar broos wordt en afbreekt of uitvalt. Haarverlies kan van persoon tot persoon verschillen en hangt ook af van de medicijnen, de dosis en de duur van de behandeling. Sommige mensen worden volledig kaal, bij anderen wordt het haar dunner. Behalve hoofdhaar kunnen ook wenkbrauwen, wimpers, schaamhaar en ander lichaamshaar uitvallen.

Haarverlies treedt meestal op twee tot drie weken na het begin van de behandeling. Haarverlies door chemotherapie is altijd tijdelijk. Het haar begint na de behandeling of tegen het einde van de behandeling weer te groeien. De kleur of het uitzicht van het haar kan wel veranderd zijn.

Omgaan met haarverlies

  • Vraag jouw arts of de cytostatica die jij krijgt haarverlies zullen veroorzaken. Omdat haarverlies erg zichtbaar is, is het voor veel patiënten een extra belasting.
  • Om haarverlies te beperken kun je een zachte borstel en zachte shampoo gebruiken, die bevatten geen sulfaten of parabenen. Bewaarmiddelen zitten er evenmin in. Het is ook het best om je haar niet op hoge temperatuur te drogen met de haardroger en je haar niet te kleuren of te permanenten.
  • Het is mogelijk dat je hoofdhuidkoeling (cold cap-methode) aangeboden krijgt om zo de haaruitval te verminderen. Of je in aanmerking komt voor deze behandeling, hangt onder meer af van de soort chemotherapie die je krijgt en de dosis, van de hoeveelheid haar die je al verloren hebt en van de logistieke mogelijkheden in jouw ziekenhuis (niet alle ziekenhuizen bieden dit aan). Houd er ook rekening mee dat deze zogenaamde ‘ijskap’ bij sommige mensen wel werkt, bij andere niet.
  • Als je (bijna) al je haar verliest, kun je je hoofd bedekken met hoedjes, sjaaltjes, mutsen, petten, een pruik of een haarstuk (een toupet, om gedeeltelijke kaalheid te bedekken)
  • Vind hier adressen van haarverzorgers die een speciale opleiding hebben gevolgd om beter om te gaan met kankerpatiënten, of neem contact op met de Kankerlijn.
  • Onder de noemer ‘Look good, feel better’ organiseren ziekenhuizen in samenwerking met Kom op tegen Kanker gratis workshops ‘verzorging en make-up’. Je krijgt er advies van een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste en kunt er met lotgenoten ervaringen uitwisselen over o.a. pruiken, mutsen en sjaaltjes. Vraag in jouw ziekenhuis wanneer zo’n workshop plaatsvindt of raadpleeg de activiteitenkalender.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey (medisch oncoloog UZ Gent) en Patricia Corteel en Stephanie Moulin (oncologisch verpleegkundigen Jan Yperman Ziekenhuis Ieper)
Laatst aangepast op