Waarom wordt een op maat gemaakte armkous met handje niet terugbetaald?

Mijn ene arm is door lymfoedeem ongeveer zeven centimeter dikker dan de andere. Ik heb al de gewone standaard-armkousen geprobeerd, maar ik heb gemerkt dat een op maat gemaakte armkous met een handje eraan (een gecombineerde arm-handkous dus) beter is voor mij. Maar die wordt niet terugbetaald. Bij mijn aanvraag voor terugbetaling kreeg ik een briefje terug waarop stond dat voor mijn kous geen RIZIV-tussenkomst voorzien is. Het is nochtans een duur ding, het is zowat het duurste kledingstuk dat ik aan heb. Kan daar niets aan gedaan worden?

Wie na borstkanker de aanbeveling krijgt om een arm- of handkous te dragen, krijgt die normaal probleemloos terugbetaald. U hebt recht op één armkous en twee handschoentjes om de zes maanden. Raadpleeg hier de meest recente terugbetalingstarieven van elastische armkousen en handschoenen.

Navraag bij patiënten leert dat ze normaal geen problemen hebben, ook niet met de terugbetaling van op maat gemaakte twee-in-éénarmhandkousen. Er moet wel aan enkele voorwaarden voldaan zijn: het materiaal kan enkel worden voorgeschreven door een arts-specialist (uw oncoloog of gynaecoloog dus). En als het op maat gemaakt dient te worden, is bovendien de goedkeuring noodzakelijk van een adviserend arts van het ziekenfonds. Vraag uw bandagist of hij of zij dit voor u in orde wil brengen). U dient de adviserend arts van uw ziekenfonds een voorschrift van de arts-specialist én een verslag van de bandagist te bezorgen. En het belangrijkste: vraag de bandagist of de thuiszorgwinkel die de kous voor u maakt, hiervoor het RIZIV-nummer van de op maat gemaakte armkous te gebruiken.    

Is uw bandagist geconventioneerd, dan is er een volledige terugbetaling voor dit materiaal, bij niet-geconventioneerde bandagisten ligt de terugbetaling lager. Of uw bandagist geconventioneerd is, kunt u navragen bij uw ziekenfonds of u kunt hier zelf opzoeken of uw zorgverlener al dan niet geconventioneerd is. U leest hier wat geconventioneerde en niet-geconventioneerde zorgverleners zijn.