Waarom wordt de uitzaaiing in mijn ruggenwervel niet weggesneden?

Ik ben twee jaar geleden geopereerd voor longkanker. Er werd toen een volledige long verwijderd. Nu is er een uitzaaiing in de ruggenwervel gevonden. Waarom wordt die niet weggesneden?

Uitzaaiingen in de wervelzuil wijzen erop dat er een verspreiding is van tumorcellen in het lichaam. Door alleen de uitzaaiing in de ruggenwervel weg te halen, geneest de ziekte dus niet. Bovendien is zo’n operatie ingrijpend: vaak verzwakt de wervelkolom door de operatie en is daardoor een reconstructie van een deel van de wervelkolom nodig. Als de chirurg echter inschat dat het mogelijk is om zonder te groot risico de werveluitzaaiing te verwijderen en als er geen andere uitzaaiingen bestaan, is een operatie eventueel wel een optie.

Volledige genezing is echter meestal niet haalbaar. Het is daarentegen wel mogelijk om met radiotherapie de pijn te verlichten en te voorkomen dat de wervel inzakt. Indien er neurologische uitval bestaat (een verlamming en/of een gevoelsstoornis doordat de uitzaaiing druk geeft op een zenuw of het ruggenmerg) wordt sneller een operatie overwogen, maar in sommige gevallen kan enkel radiotherapie ook helpen.

Werveluitzaaiingen veroorzaken ook vaak een ontstekingsreactie, waardoor vocht (oedeem) kan ontstaan. Het vocht vormt een zwelling die op het zenuwweefsel drukt. In dat geval kunnen corticosteroïden de ontsteking en daardoor het oedeem helpen verminderen. Het verdrukte zenuwweefsel krijgt dan weer meer ruimte. Corticosteroïden kunnen ook de pijn helpen verlichten.

Chemotherapie of ook immuuntherapie maken vaak bijkomend deel uit van de behandeling, vooral met als doel de kankercelgroei lokaal en elders in het lichaam te stoppen of af te remmen.

Meer info