Te oud voor kankerbehandeling?

Mijn moeder van 84 jaar heeft onlangs een volledige borstamputatie ondergaan. Ze raden haar nog 15 bestralingen aan en ze moet ook een hormoonpil nemen. Zijn al deze behandelingen zinvol voor iemand van 84?

Voor de behandeling van kanker is niet zozeer de kalenderleeftijd maar wel de biologische leeftijd van belang. Iemand van 75 jaar kan nog in een betere conditie verkeren dan een persoon van 60 met bijvoorbeeld zware diabetes of een zwak hart. Oudere kankerpatiënten in een goede algemene conditie krijgen in principe dezelfde behandeling als jongere mensen met dezelfde kanker.

Als die behandeling bijvoorbeeld een operatie is gevolgd door radio- en chemotherapie, dan zal de arts eerst kijken of ze nog in aanmerking komt voor een operatie en dat hangt in de eerste plaats af van haar algemene toestand af. Bij uw moeder was haar algemene conditie blijkbaar geen reden om niet te opereren. Ook de criteria om een nabehandeling met bijv. radio- of chemotherapie te starten zijn dezelfde bij jonge en oude patiënten.

Interessant om weten is dat een vrouw van 84 jaar statistisch gezien vandaag nog een levensverwachting van goed zes jaar heeft. Een behandeling die de kans op genezing sterk verhoogt én de levenskwaliteit verbetert, is in dat opzicht zeker de moeite waard. Vooral die levenskwaliteit, dat is waar het om draait bij de behandeling van oudere patiënten. De arts van uw moeder heeft dat ongetwijfeld met haar besproken, wat ze zelf wil, wat ze verwacht van de behandeling, hoe de behandeling bijv. haar zelfstandigheid zo lang mogelijk kan bewaren enz.