Sinds ik Nolvadex gebruik, heb ik slaapproblemen. Wat kan ik doen?

In november 2007, op mijn 41ste, werd bij mij een hormoongevoelige borsttumor ontdekt. De tumor werd borstparend verwijderd, er waren geen klieren aangetast. Ik kreeg bestralingen en vijf jaar Nolvadex®20 als nabehandeling. Sindsdien heb ik slaapproblemen. Eerst werd ik wakker na vier uur slapen en lag ik een tijd wakker voor ik weer insliep. Nu slaap ik gewoon niet meer. Soms gebruik ik een slaapmiddel, maar dan word ik steevast wakker na vier uur slapen. Bovendien wil ik daar ook niet afhankelijk van worden. Zou een ander soort hormoontherapie helpen?

Nolvadex (de merknaam, de chemische stof is tamoxifen) is, naast eventueel chemotherapie en/of radiotherapie, dé standaard aanvullende behandeling voor vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker die nog niet in de menopauze zijn. Het medicijn vermindert het risico dat de kanker terugkeert. De meeste vrouwen zeggen dat ze het middel goed verdragen, maar een aantal signaleert niet te onderschatten nevenwerkingen. Ook slaapproblemen komen voor.

Enkele tips hiervoor: u zou kunnen proberen om de Nolvadex op een ander moment te nemen. Indien u gewoon bent om dit 's morgens in te nemen, probeer eens of u zich niet beter voelt met de Nolvadex 's avonds te nemen. Wat u ook kunt proberen, is de inname – enkel op advies en onder begeleiding van uw oncoloog - een tweetal weken te onderbreken. Het kan inderdaad niet de bedoeling zijn om u vijf jaar lang met doorslaapproblemen te laten kampen. 

Heeft dit allemaal geen effect, dan dient u met uw behandelend oncoloog andere mogelijkheden te bespreken.