Sinds de uitbraak van COVID-19 voel ik me heel kwetsbaar en bang. Wat kan ik daaraan doen?

Sinds de uitbraak van COVID-19 voel ik me als kankerpatiënt heel kwetsbaar en bang. Wat kan ik daaraan doen? 

Angst is heel normaal in deze abnormale tijden. Die angst mag er dus zijn. Hij kan u ook helpen om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen en werkt dus in zekere zin beschermend. Angst wordt maar een probleem als hij heel uw leven begint te overheersen en u uit evenwicht brengt. In dat geval is het raadzaam om er extra aandacht te besteden en erover te praten met bijvoorbeeld een psycholoog of een andere zorgverlener. 

Angst is een lichamelijke reactie op een dreiging. Bovenop de dreiging van de kanker komt nu de dreiging van mogelijke besmetting met het coronavirus. Beide dreigingen en de bijhorende onmacht en onzekerheid zullen mogelijk nog lang aanhouden, dus wordt uw verdedigingsmechanisme langdurig en zwaar op de proef gesteld. U kunt de angst proberen te verminderen door dingen te doen die structuur, regelmaat, duidelijkheid … geven zodat u weer controle krijgt over bepaalde zaken. Ook ademhalingsoefeningen, yoga, mindfulness, buiten bewegen … kunnen helpen om angst en onmacht te kanaliseren. Zoek uit wat voor u het best werkt. U vindt inspiratie op onze pagina 'Hoe zorg dragen voor uw emotioneel welzijn in coronatijden?'. 

Probeer u ook goed te informeren over de gevolgen van corona voor u als kankerpatiënt. Richt u daarvoor in de eerste plaats tot experts die uw persoonlijke situatie kennen, zoals uw huisarts of behandelend arts. Geloof niet zomaar wat anderen u vertellen en wat u in de media en op sociale media leest of hoort. Misschien is het helemaal niet van toepassing op u en maakt het u dus nodeloos extra angstig.