Pijnstiller thuis niet terugbetaald, maar wel in het ziekenhuis?

Mijn man krijgt voor de behandeling van pijn in de palliatieve fase diamorfine. Dat is alleen verkrijgbaar via de ziekenhuisapotheek, maar wordt voor gebruik thuis niet terugbetaald. Het kost ons 1000 euro per maand, en we gebruiken het ondertussen toch al vier maanden. Als hij in het ziekenhuis zou verblijven, is er wel een terugbetaling. Dat lijkt ons onrechtvaardig, niet?

Dat is inderdaad een onverantwoord hoge kost voor pijnstilling. Diamorfine wordt niet vaak voorgeschreven. Heel af en toe zijn er echter palliatieve patiënten bij wie morfine en andere pijnstillende middelen niet meer baten, maar die wel geholpen kunnen worden met diamorfine en die daardoor ook thuis een efficiënte pijnbehandeling kunnen krijgen. Het Kankermeldpunt zocht een en ander uit.

Diamorfine is medicinale heroïne die in uitzonderlijke gevallen wordt gebruikt om extreme pijn te behandelen. Het wordt enkel terugbetaald voor patiënten die in een ziekenhuis of een palliatieve eenheid verbonden aan een ziekenhuis verblijven. Het middel kan niet besteld worden via een gewone apotheek, maar moet via de apotheek van het ziekenhuis geleverd worden. Het kost 135 euro per spuit, en één spuit is ongeveer goed voor vier dagen pijnstilling. Wie dat thuis voorgeschreven krijgt, zit dus inderdaad snel met een erg hoge kost. Het Kankermeldpunt stelde een dossier samen om te zien of terugbetaling voor gebruik thuis door de ziekteverzekering mogelijk is. Het dossier loopt, en er is goede hoop dat diamorfine terugbetaald kan worden als het de enige mogelijkheid is om een goede pijnstilling te garanderen voor mensen die thuis willen blijven.

Heeft u voor een kankerbehandeling ook erg veel kosten gemaakt die niet werden terugbetaald? Laat het weten aan de Kankerlijn of bel 0800 35 445. Met al uw ervaringen op zak, kan Kom op tegen Kanker concrete beleidsvoorstellen uitwerken om de zorgkosten te beperken.