Mijn zus wil in deze coronatijd voor mij komen zorgen. Mag ze zich daarvoor verplaatsen?

Ik krijg momenteel chemotherapie, en mijn zus wil voor mij komen zorgen. Mag ze zich daarvoor verplaatsen? Zo ja, heeft ze daarvoor een attest nodig?

Overdag (van 5u ’s morgens tot middernacht) zijn alle verplaatsingen toegestaan. Ook dus de verplaatsingen om voor iemand te zorgen. Een verplaatsing tussen 0u en 5u is ook mogelijk wanneer het gaat om een essentiële, niet-uitstelbare verplaatsing, zoals bijvoorbeeld bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen. Op vraag van politiediensten moet u de reden van deze verplaatsing op de openbare weg wel kunnen aantonen. Dat kan het best met een attest van de behandelend arts dat bevestigt dat u 's nachts die bijstand of zorgen moet bieden.

Houd er ook rekening mee dat u als persoon uit de risicogroep het best bezoek van mensen van buiten uw gezin mijdt. Vraag daarom eerst aan uw behandelend arts hoe u hier het veiligst mee omgaat. Misschien is professionele thuiszorg meer aangewezen? 

Lees meer: