Mijn man is bang om straks weer te gaan werken. Hoe lossen we dat op?

Mijn man is 45 jaar en heeft een behandeling voor darmkanker achter de rug. Hij zal binnen drie maanden weer beginnen te werken. Hij heeft weinig of geen fysieke klachten, maar hij heeft toch schrik om weer aan de slag te gaan. Hoe kunnen we dat samen op een positieve manier aanpakken?

Veel kankerpatiënten vertellen dat het goed voelt om opnieuw actief deel te kunnen uitmaken van de maatschappij, er weer helemaal bij te horen. Werk zorgt ook voor afwisseling en kan vermijden dat iemand sociaal geïsoleerd raakt. Maar na een lange ziekteperiode is het natuurlijk normaal dat mensen zich onzeker voelen om terug aan het werk te gaan.

Nu al geregeld eens contact opnemen met collega's, kan de overgang iets makkelijker maken. En het is zeker goed om ruim vooraf een en ander te plannen. Een goed overleg vooraf met de werkgever (of de bedrijfsarts) kan geruststellend werken. Het hangt uiteraard af van het werk dat uw man doet, maar eventueel kan het takenpakket en het werkritme besproken worden. Zeker voor wie last heeft van vermoeidheid of concentratieproblemen na een kankerbehandeling. Ook handig is om vooraf te bespreken of er ruimte is om naar controleafspraken te gaan na de werkhervatting.

Als uw man denkt het fysiek moeilijk te zullen hebben, is het systeem van 'progressieve tewerkstelling' misschien iets voor hem. Dat is een overgangsmaatregel voor wie ziek geweest is en op termijn weer voltijds wil gaan werken. Uw ziekenfonds kan u meer vertellen over de voorwaarden en de financiële implicaties. De laatste jaren zijn er een aantal mooie initiatieven die mensen na kanker begeleiden om weer te gaan werken na kanker. Ook dat kan wellicht voor uw man interessant zijn. U kunt daarvoor o.a. terecht bij Rentree. Lees hier meer over begeleiding en ondersteuning bij werken na kanker.

Het zal de eerste tijd niet te onderschatten zijn. Belangrijk is in ieder geval dat uw man luistert naar zijn eigen lichaam en zich bewust is van zijn grenzen. Als de werkgever (en de collega's) zich dan enigszins flexibel opstellen (en heel veel mensen zijn daartoe bereid!), wordt weer gaan werken ongetwijfeld een positieve ervaring.