Mag je in de zon als je chemotherapie krijgt?

Momenteel krijg ik chemo en ik ga tussen de 6de en 7de kuur op vakantie. Voor mijn specialist is dat oké. Maar mag ik in de zon?

Er wordt nogal eens gezegd dat de zon moet gemeden worden tijdens chemotherapie. Chemotherapie kan je gevoeliger maken voor de zon, maar het is eigenlijk geen reden om binnen te blijven.

Bij sommige producten is er de dag van en mogelijk de eerste dagen na de chemotherapie een verhoogde gevoeligheid voor de zon en dus meer kans op zonnebrand. Dat geldt bijvoorbeeld voor adriamycine, een product dat vaak bij borstkanker gebruikt wordt en een rode kleur heeft. Ook andere medicijnen kunnen in sommige gevallen uw gevoeligheid voor de zon verhogen. Vraag daarom gewoon aan uw behandelende arts of de producten die u krijgt, uw gevoeligheid voor de zon verhogen. Zo ja, dan kan u beter voorzichtiger zijn met zonnen of met de zonnebank, zeker de eerste dagen na de chemo.

Overdreven blootstelling aan de zon, zonder bescherming, is natuurlijk voor niemand goed! Chemo of niet, u gebruikt het best een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Blijft beter niet te lang in de zon en zorg ervoor dat u niet verbrandt. U kan bijvoorbeeld de eerste dag beter maar 5 of 10 minuten zonnen. Lees een aantal algemene aanbevelingen voor zonnen, afhankelijk van uw huidtype. 

Ook voor mensen die behandeld zijn voor een melanoom (een type huidkanker) is er geen reden om helemaal uit de zon te blijven. Maar extra voorzichtig zijn is hier natuurlijk wel geboden! Dit geldt zowel voor buiten zonnen als voor de zonnebank.
En ten slotte: misschien kan een zelfbruinende crème een oplossing zijn voor wie door chemo een erg bleke teint heeft en er toch graag een beetje bruiner uit ziet?