Mag ik medisch stomamateriaal zomaar meenemen op het vliegtuig?

Ik ben stomadrager en ga volgende zomer twee weken naar Canada. Ik wil graag het stomamateriaal dat ik tijdens die reis nodig zal hebben, hier aankopen en meenemen. Daardoor zal ik extra bagage hebben. Mag ik dat medisch materiaal zomaar meenemen? En zal ik een bagagetoeslag moeten betalen?

Of u moet betalen voor het transport van uw stomamateriaal, hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag u zonder extra kosten een bepaalde hoeveelheid medische bagage meenemen op voorwaarde dat u een medisch attest hebt en dat u bij het boeken meldt welke medische bagage u wilt meenemen. Onder medische bagage vallen onder andere stomamateriaal, insulinespuiten, een rolstoel, krukken, braces, prothesen, persoonlijke medische apparatuur …

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen geldt deze regeling alleen voor ruimbagage, bij andere ook voor handbagage (cabinebagage). Ook het aantal toegestane kilo’s medisch materiaal verschilt van maatschappij tot maatschappij. We raden u daarom aan om op voorhand bij uw reisagent of luchtvaartmaatschappij te informeren welke regels ze hanteren zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Vraag ook of uw medisch attest aan specifieke voorwaarden moet voldoen. Hou er ook rekening mee dat sommige voorwerpen (bv. vloeistoffen) mogelijk niet of in beperkte mate in de handbagage mee mogen.

Wilt u de regels van de verschillende luchtvaartmaatschappijen eerst graag onderling vergelijken? StomaVlaanderen heeft samen met Kom op tegen Kanker aan alle maatschappijen die in Brussel aankomen en vertrekken gevraagd hoe zij staan tegenover gratis medische bagage meenemen. Hun antwoorden vindt u op www.stomavlaanderen.be/met-een-stoma-op-reis. Noot: nog niet alle luchtvaartmaatschappijen hebben geantwoord. Zodra een bijkomende maatschappij antwoordt, wordt dat antwoord toegevoegd op de website van StomaVlaanderen.