Mag ik me als kankerpatiënt laten masseren?

Ik ben in behandeling voor darmkanker. Mag ik me laten masseren? Zo ja, waar vind ik een geschikte masseur en hoe zit het met de terugbetaling?

Een goede massage bevordert vaak het algemeen welzijn en welbehagen. Ook als kankerpatiënt kunt u er baat bij hebben. Ze kan als effect hebben dat u zich gemakkelijker ontspant, u minder angstig voelt, even de pijn vergeet, beter slaapt …

Vraag in elk geval eerst aan uw behandelend arts of een massage in uw situatie aan te raden of veilig is. Het is ook belangrijk dat uw masseur uw gezondheidssituatie en aandachtspunten kent. Uitzaaiingen in de wervelkolom, bijvoorbeeld, maken de botten heel broos. Als de masseur daar te veel druk op uitoefent, kan hij een breuk veroorzaken. Geef aan uw massagetherapeut aan waar u pijn, hinder, last … ondervindt.

Kies bij voorkeur een masseur die een gespecialiseerde opleiding volgde over en/of ervaring heeft met massagetechnieken voor mensen met kanker (zie de contactgegevens van masseurs die aan dat criterium voldoen; let wel: Kom op tegen Kanker heeft deze masseurs zelf niet bezocht en staat niet garant voor de kwaliteit van hun geleverde diensten).

De verplichte ziekteverzekering betaalt massage alleen terug als ze gegeven wordt door een kinesitherapeut. Voor massages door andere zorgverleners en door schoonheidsspecialisten is er geen tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering. Enkele ziekenfondsen en privéverzekeraars bieden wel een gedeeltelijke terugbetaling door de aanvullende ziekteverzekering. Informeer bij hen of terugbetaling mogelijk is en wat de voorwaarden zijn.

Verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel organiseren gratis individuele massages voor mensen met kanker. Ook sommige open huizen en organisaties voor begeleiding van mensen met of na kanker bieden gratis massages aan. In bepaalde regio’s is er ook een aanbod van aangepaste massages bij palliatieve patiënten thuis. Ook daarover vindt u meer informatie op ons luik over massage bij kanker.

Meer info