Kan ik tamoxifen (Nolvadex) langer dan vijf jaar terugbetaald krijgen?

Sinds 1 december 2014 wordt Nolvadex (en ook alle generische equivalenten) terugbetaald zonder dat de arts formulieren moet invullen en zonder beperking in duur.

Borstkankerpatiënten krijgen vaak tamoxifen (Nolvadex) voorgeschreven. De meeste borsttumoren zijn namelijk hormoongevoelig, wat betekent dat ze blijven groeien onder invloed van hormonen, namelijk oestrogeen en progesteron, die we van nature in ons lichaam hebben. Medicijnen als Nolvadex (of onder zijn stofnaam: tamoxifen) blokkeren de werking van de natuurlijke hormonen (daarom ook anti-hormoontherapie genoemd) en vertragen of stoppen daardoor de groei van kankercellen in plaats van ze te bevorderen.

Tot voor kort werd tamoxifen (Nolvadex) tot vijf jaar na de behandeling voorgeschreven en ook door het RIZIV terugbetaald. Onderzoek heeft echter aangetoond dat sommige borstkankerpatiënten er baat bij hebben om tot tien jaar na hun behandeling tamoxifen te nemen. Meer en meer patiënten krijgen nu dus ook na vijf jaar nog steeds tamoxifen voorgeschreven. Het dossier dat door de medische sector bij het RIZIV is ingediend om terugbetaling ook na vijf jaar mogelijk te maken is ondertussen rond en vanaf 1 december 2014 worden Nolvadex en alle generische equivalenten terugbetaald zonder dat de arts formulieren moet invullen en zonder beperking in duur.