Kan Arimidex osteoporose veroorzaken?

Ik heb borstkanker gehad en moet nu nog Arimidex krijgen. Kan dat osteoporose veroorzaken? 

Het risico op osteoporose is inderdaad verhoogd als u Arimidex® krijgt.

Osteoporose of botontkalking, het brozer worden van de botten, komt vaker voor bij oudere mensen dan bij jonge. Sommige behandelingen voor borstkanker kunnen het risico op osteoporose vergroten:

  • chemotherapie, als u erdoor vervroegd in de menopauze komt
  • bij vrouwen die nog niet in de menopauze zijn: het stilleggen van de werking van de eierstokken door ze te verwijderen of te bestralen, of met medicijnen zoals Zoladex®
  • bij vrouwen na de menopauze: hormoontherapie met aromatase-inhibitoren (Femara®, Arimidex®, Aromasin®)

Andere medicijnen zoals Nolvadex® hebben net een beschermende werking tegen osteoporose.

Botontkalking kan worden vastgesteld met een botdensitometrie, een soort scan waarmee de dichtheid van uw bot gemeten wordt. Sinds kort wordt het onderzoek terugbetaald (één keer om de vijf jaar) door de ziekteverzekering als u hormoontherapie krijgt voor borstkanker of in de menopauze bent door uw kankerbehandeling.

Afhankelijk van het resultaat van de botdensitometrie, zal de arts u mogelijk botversterkende medicijnen voorschrijven. Daarnaast kunt u zelf ook uw voeding wat aanpassen, met extra calcium en vitamine D, en (indien mogelijk) veel bewegen: wandelen, dansen, zacht gewichtheffen... (beter dan fietsen en zwemmen, omdat uw botten uw gewicht daarbij niet ondersteunen). Voor meer informatie over osteoporose en wat eraan te doen, kunt u bij een verpleegkundige in het ziekenhuis of uw (huis)arts terecht.