Ik ben nog altijd vermoeid. Verbetert dat nog?

Ik heb acute leukemie (ALL). Mijn stamceltransplantatie is nu al meer dan een half jaar achter de rug, maar ik ben nog altijd vermoeid, eigenlijk van ’s morgens tot ’s avonds. Verbetert dat nog? En wat helpt er?

Kankervermoeidheid is heel specifiek. Het is een ongewoon en overdadig gevoel van moeheid waarvan u met een aantal uren extra slapen niet bent verlost. De meeste mensen met kanker zijn vermoeid tijdens de behandeling, al geeft sommige chemotherapie geeft veel meer vermoeidheid dan andere. Vaak blijft de vermoeidheid na de behandeling nog weken tot maanden aanslepen. Af en toe horen we mensen met blijvende klachten. 

Er is echter wel degelijk iets te doen aan vermoeidheid. Bespreek het daarom zeker met uw behandelend arts of met andere zorgverleners: de huisarts, verpleegkundige, kinesitherapeut, psycholoog … Ze kunnen samen met u naar een behandeling zoeken of naar manieren om ermee om te gaan. Vermoeidheid aanpakken heeft vooral te maken met een evenwicht vinden tussen energie sparen en in beweging blijven. Uitzoeken wat voor u werkt en wat niet, kan wat tijd vragen. Een paar tips:

  • Herbekijk uw streefdoelen, en stel uw verwachtingen bij.
  • Herverdeel de huishoudelijke taken en vraag hulp. 
  • Maak een dagplanning in functie van de activiteit die u het meeste energie vraagt.
  • Verdeel de huishoudelijke taken over de week en doe elke dag een beetje.
  • Tref op een betere dag voorbereidingen om ook op de dagen waarop het moeilijker gaat voldoende eten te hebben (porties invriezen, kant-en-klare maaltijden kopen, eenvoudig koken …)
  • Probeer (tijdelijk) andere hobby’s, iets wat past in uw veranderende levensritme.
  • Bouw uw conditie heel geleidelijk aan op. Ook oncorevalidatie kan helpen om mentaal en lichamelijk te recupereren.

Lees meer