Hoe verzorg ik mijn huid het best nu ze openligt door de bestralingen?

Ik heb net alle bestralingen achter de rug, maar mijn huid ligt nu helemaal open, is vochtig en ik heb flinke pijn. Wat is beter: uitdrogende middelen of net niet? En zijn er dingen die ik, als de wonde begint te genezen, absoluut moet vermijden (een lang warm bad bijvoorbeeld)?

Als de huid open ligt en er vocht vrijkomt, is de beste behandeling afdekken met een afsluitend verband (bijv. Mepitel of Mepilex). Dat absorbeert wondvocht, maar houdt de wonde ook vochtig, wat de genezing bevordert, en het fungeert als barrière tegen infecties. Gebruik geen uitdrogende middelen als eosine, talkpoeder of wat dan ook. Raadpleeg wel onmiddellijk de radiotherapeut die u behandeld heeft of de verpleegkundige op de afdeling: zij weten immers precies wat te doen bij welke huidreactie. Zo zullen ze kijken of de wonde niet geïnfecteerd is en het juiste type verband aanraden voor uw wonde. Raadpleeg ook de bestralingsafdeling als uw huid plots hevig rood wordt, blaasjes vertoont, vochtig en kleverig wordt of erg pijnlijk is.

Zolang u een open wonde heeft is lang weken in een warm bad zeker niet aan te raden. Zodra de wonde geneest, moet ze regelmatig gehydrateerd worden. Dat kan met vochtinbrengende zalf, crème of lotion. Zolang de huid geïrriteerd is, vermijdt u het beste irriterende stoffen (bijv. alcohol in deodorants of parfum), en beschermt u uw huid beter tegen wind, koude en direct zonlicht (om veranderingen in de pigmentatie van de huid te voorkomen). 

Afhankelijk van de ernst kan de huidreactie nog twee tot vier weken zichtbaar zijn na de bestraling. Ernstige of blijvende schade aan de huid na radiotherapie is tegenwoordig echter zeldzaam.