Hoe omgaan met angst na kankerbehandeling?

Mijn partner heeft twee jaar geleden borstkanker gehad. Haar borst werd geamputeerd en de nabehandeling was erg zwaar. Alles is ondertussen een tijdje achter de rug, en de dokters zijn positief over haar genezingsproces. Zij blijft echter heel erg angstig omgaan met haar en onze toekomst. Dat veroorzaakt enorm veel spanning. Hoe kunnen we die angst verminderen?

Het verwerkingsproces van een ziekte als kanker kan jaren vergen. De confrontatie met een veranderd lichaam (zeker na een amputatie), is niet niks. Bovendien herstelt haar lichaam ondertussen wellicht wel van de behandelingen, maar het psychisch herstel na de behandeling heeft meer tijd nodig. Dat is allemaal heel normaal. Angst en onzekerheid is zowat de meest voorkomende 'bijwerking' na een kankerbehandeling.

Stilaan zou die angst toch wel moeten afnemen. Als dat niet het geval is, kunnen jullie misschien professionele hulp overwegen. Ondertussen een paar tips: (blijven) praten kan helpen, eventueel met lotgenoten (bijv. via een online community of een lotgenotengroep. Adressen en activiteiten in de agenda in het midden van dit tijdschrift). Een nieuwe hobby, of andere activiteiten die afleiding kunnen geven (kijk eens op www.uitinvlaanderen.be), een cursus of therapie die je bewust maakt van je innerlijke kracht zodat je beter kan omgaan met angst, spanning, verdriet enz. Veel patiënten hebben ook baat bij een lichamelijke aanpak, bijvoorbeeld met massage, meditatie, yoga, relaxatieoefeningen enz..

Met de tijd leert uw vrouw misschien de angst een plaats te geven in haar leven. Een patiënt vertelde het ooit zo: 'Ik zie angst als een groot monster dat voor mijn deur staat. Als ik de deur op slot zou doen, blokkeert dat monster de deur. Dan kan er niets meer in, ook geen goede dingen. Ik heb daarom het monster maar binnen gelaten en hem een plaatsje in de kelder gegeven. Af en toe mag hij even bovenkomen; hij moet gelucht worden, anders maakt hij stampij. Maar daarna moet hij weer terug naar de kelder. En dan heb je weer ruimte voor andere dingen.' (uit het boek 'Over kanker', uitg. Contact, 2004).