Hoe kan ik beter begrijpen en onthouden wat de dokter verteld heeft?

Mijn moeder wordt momenteel onderzocht omdat zij misschien kanker heeft. Ik ga met haar mee naar het ziekenhuis. Maar het is niet gemakkelijk om alle informatie van de specialist goed te begrijpen en te onthouden. Heeft u soms tips voor ons?

Een bezoek aan de dokter brengt sowieso spanningen met zich mee, zeker in de periode van angst en onzekerheid waarin uw moeder nu zit. Bovendien heeft ze ongetwijfeld een heleboel vragen. Al die emoties kunnen ervoor zorgen dat ze de informatie van de specialist minder goed opneemt. 

Het is zeker een goed idee om samen naar het ziekenhuis te gaan. Met z'n tweeën hoort en begrijpt u meer dan alleen. Het kan ook helpen als u de vragen waarmee uw moeder zit, vooraf op papier zet - en ze in volgorde van belangrijkheid rangschikt. U zou tijdens het gesprek aantekeningen kunnen maken. Uw moeder kan zich dan concentreren op haar vragen en de antwoorden van de arts. 
Het kan ook helpen als ze in haar eigen woorden even herhaalt wat de arts gezegd heeft. Zo kan u nagaan of de arts duidelijk genoeg is geweest en of uw moeder hem goed begrepen heeft. 
Uw huisarts kan eveneens helpen. Hij krijgt doorgaans de verslagen van de specialist en kan dus uitleg geven bij dingen die u niet begrijpt.

U en uw moeder kunnen ook altijd met ons contact opnemen met de Kankerlijn, 0800 35 445, elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur, of stel uw vraag op www.kankerlijn.be. We kunnen dan samen het gesprek met de specialist voorbereiden.