Hoe gaan bekkenbodemspieroefeningen tegen urineverlies precies in z'n werk?

Bij een operatie is mijn prostaat volledig verwijderd en nu heb ik geregeld last van urineverlies. Men raadt me oefeningen aan om mijn bekkenbodemspieren te trainen, maar ik vraag me af hoe dit
precies in zijn werk gaat en op welke termijn dit resultaten oplevert.

Lees ook:

Lees ook:

Na een operatie aan de prostaat hebben mannen vaak last van urineverlies. Gelukkig is dit probleem meestal van tijdelijke aard. Het doet zich vooral voor bij handelingen die een inspanning vergen zoals voorwerpen tillen, uit bed komen, opstaan of bij hoesten en niezen. Bij sommigen treedt urineverlies op bij hevige drang om te plassen.

Operaties aan de prostaat vinden plaats in het gebied van de sluitspier van de blaas. De plasbuis loopt door de prostaat en bij een operatie wordt de sluitfunctie aangetast. Om daaraan te verhelpen, kunt u de bekkenbodemspieren trainen zodat deze een deel van de sluitwerking overnemen. Een aangepast oefenprogramma zorgt ervoor dat het urineverlies beperkt wordt.

De huisarts, de uroloog of de prostaatverpleegkundige kan u een lijst bezorgen van kinesitherapeuten die gespecialiseerd zijn in dit domein. Bij de kinesitherapeut kunt u een aangepast oefenschema doorlopen. Ook thuis moet u de bekkenbodemspieren blijven oefenen.

Deze training vraagt wat discipline en kan in het begin vermoeiend zijn wegens de concentratie die u moet opbrengen. Het herstel heeft tijd nodig en soms hebben patiënten het gevoel dat het allemaal te traag gaat. Maar als u de training volhoudt en de oefeningen nauwkeurig uitvoert, zal dit zeker resultaten afwerpen. Hoe lang het precies zal duren vooraleer u resultaat boekt, kan alleen de kinesitherapeut goed inschatten op basis van uw omstandigheden. Wanneer de sluitfunctie hersteld is en de incontinentie verdwenen, kunt u de oefeningen afbouwen.

Lijst van kinesitherapeuten gespecialiseerd in bekkenbodemspieroefeningen: www.bicap.be  en www.pelvired.be.