Hoe erfelijk is kanker?

Kanker wordt veroorzaakt door abnormale veranderingen in onze genen (DNA). In de meerderheid van de gevallen zijn deze genmutaties ontstaan tijdens het leven door willekeurige fouten in de celdeling of door blootstelling aan stoffen die het DNA beschadigen (bijv. tabaksrook).

In een minderheid van de gevallen zijn genmutaties aangeboren: er wordt geschat dat slechts bij 5 tot 10 procent van alle kankers erfelijke aanleg een doorslaggevende rol speelt. Het percentage varieert volgens de soort kanker. De bekendste voorbeelden van kankersoorten waarbij erfelijkheid soms een rol speelt zijn borstkanker, eierstokkanker, darmkanker, baarmoederkanker, melanoom (een erg agressieve vorm van huidkanker) en prostaatkanker.

In sommige families komen bepaalde kankers aanzienlijk meer voor dan in andere families, zonder dat er met DNA-onderzoek een duidelijke erfelijke oorzaak aangetoond kan worden. We spreken dan van een familiale aanleg of familiale belasting.

Meer info

  • Hoe gaan anderen om met erfelijke aanleg voor kanker? Volg in de community de gespreksgroep ‘kanker en erfelijke aanleg’.