Hoe een buitenlands familielid in België laten behandelen?

Mijn nicht die in Turkije woont kreeg onlangs het nieuws dat een vijftienjarig familielid van haar man pancreaskanker heeft. Het meisje is Turkse van nationaliteit en woont in Turkije. Jammer genoeg geven de artsen de strijd ginds al op. Aangezien de medische zorg hier verder gevorderd is, vragen wij ons af of dit meisje in België behandeld zou kunnen worden en wat we moeten doen om dit mogelijk te maken?

Indien u een buitenlands familielid hier in België wil laten behandelen, moet diegene die de patiënt naar hier laat komen hem of haar ten laste nemen. Dit betekent dat u alle kosten voor het verblijf en de behandeling op zich neemt. Wie in België met een toeristenvisum of medisch visum verblijft, kan zich niet aansluiten bij een ziekenfonds. Bij het OCMW kan je ook niet aankloppen omdat zij in eerste instantie steeds zullen verwijzen naar de borgsteller die de tenlasteneming tekende. Wie voor medische zorg naar België komt, moet dus zelf de totaalprijs van zijn (verwachte) medische kosten voorzien.

Alvorens de patiënt een visum kan aanvragen, moet u met het medisch dossier een ziekenhuis zoeken dat haar wil behandelen. Het ziekenhuis moet ook een kostenraming opmaken zodat de personen die haar ten laste nemen goed op de hoogte zijn van het kostenplaatje. Met een schriftelijke bevestiging van de behandeling door het ziekenhuis kan het meisje dan een visum aanvragen om naar België te reizen en hier behandeld te worden.