Hebben jullie tips of adviezen rond haarverzorging na chemotherapie?

Ik heb twee maanden geleden mijn laatste chemokuur gekregen. Nu begint mijn haar stilletjes aan terug te groeien, maar het is nog erg dun en broos. Hebben jullie tips of adviezen rond haarverzorging?

Het is normaal dat na chemotherapie uw haar de eerste maanden broos is en gemakkelijk beschadigd raakt. Ook mensen die bestraald zijn op het hoofd, worden daarmee geconfronteerd. Houd er ook rekening mee dat uw hoofdhuid zeer gevoelig kan reageren, bijv. op zonnestralen. Vraag advies aan uw kapper of haarspecialist. Die kan u vertellen wat u in uw specifieke situatie het best doet of niet doet om uw haarkwaliteit te verbeteren. We raden u af om zelf haarbehandelingen te doen of te experimenteren: vraag liever professioneel advies.

Een algemeen advies dat we kunnen meegeven, is ‘ga zorgzaam om met uw (nieuwe) haar’. Probeer het de eerste maanden niet te vaak te wassen, friseren en brushen. Een permanent stelt u beter uit tot uw hoofdhuid helemaal hersteld is. Het is ook raadzaam om te wachten met een kleuring tot uw hoofdhuid opnieuw volledig bedekt is en uw haar overal ongeveer 2 centimeter lang is. Bespreek dit met uw kapper. Is uw haar nog niet terug gegroeid? Zorg dan goed voor uw hoofdhuid: draag een hoed, pet of sjaaltje of gebruik een zonnecrème met een beschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger.

Wilt u uw haar graag laten verzorgen door een kapper die een opleiding volgde over haarverzorging voor mensen met kanker? Op www.boekeenafspraak.be (zoek een dienstverlener > geavanceerd zoeken > filter op ‘specifieke zorgverlening’ > ‘kanker’) vindt u een erkend Kanker Beauty Professional in uw buurt. Wie deze titel draagt, heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd bij het Institute for Professional Care vzw (IFPC). Dit instituut leidt gediplomeerde schoonheidsspecialistes en kappers op om beter om te gaan met personen getroffen door kanker. Let wel: Kom op tegen Kanker heeft deze kappers zelf niet bezocht en staat niet garant voor de kwaliteit van hun geleverde diensten.

Twijfelt u of uw kapper een gespecialiseerde opleiding heeft gevolgd en/of ervaring heeft met haarverzorging van (ex)-kankerpatiënten? Stel hem of haar de vraag!