Heb ik recht op een premie die mijn inkomensverlies als zelfstandige compenseert?

Ik ben zelfstandig loodgieter en herstel van een zware kankerbehandeling. Ik haal nog niet het rendement dat ik vroeger haalde en heb daardoor minder inkomsten. Iemand vertelde me dat ik misschien recht heb op een premie die mijn inkomensverlies compenseert. Klopt dat?

Er bestaat inderdaad zo’n premie: de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP). Het is een maatregel om de tewerkstelling te stimuleren van mensen met een arbeidshandicap of -beperking. De VDAB betaalt de premie aan werkgevers die een werknemer met een arbeidshandicap of –beperking in dienst nemen of houden. Zelfstandigen met een arbeidshandicap kunnen de premie ook voor zichzelf aanvragen.

Sinds 1 januari 2019 bestaan er twee soorten Vlaamse Ondersteuningspremies. Naast een VOP voor onbepaalde duur bestaat er ook een VOP voor bepaalde duur. De VDAB beslist voor welke VOP u in aanmerking komt. De VDAB geeft een VOP voor onbepaalde duur als uw arbeidshandicap langdurig en ernstig is. Als het niet duidelijk is welke impact uw arbeidshandicap heeft op langere termijn of als de VDAB inschat dat de impact tijdelijk is, krijgt u een VOP voor bepaalde duur.

Als zelfstandige vraagt u zelf de VOP aan. Werkt u in dienstverband? Dan moet u uw arbeidshandicap of -beperking eerst laten erkennen door de VDAB. Nadat uw VOP-recht erkend is, vraagt de werkgever de VOP-premie aan. Het kan gaan om aanzienlijke bedragen, dus loont het zeker de moeite om uit te zoeken of u in aanmerking komt. Vraag eventueel hulp aan de sociale dienst van uw ziekenfonds of ziekenhuis om de premie aan te vragen.

Meer info