Tweede mening

Misschien wil je over je onderzoeksresultaten of over een voorgestelde behandeling praten met een andere arts. Zo’n tweede mening (vaak een second opinion genoemd) vragen is helemaal geen overdreven of uitzonderlijke wens. Je hebt recht op een tweede mening.

Mogelijk vind je het moeilijk om je arts te vertellen dat je graag een tweede mening zou horen. De meeste artsen begrijpen echter dat iemand die voor een levensbedreigende situatie of een ingrijpende beslissing staat, behoefte kan hebben aan een tweede mening. Ook in andere situaties kan een tweede mening nuttig zijn: voor je gemoedsrust, omdat het om een zeldzame tumor gaat, omdat er verschillende behandelingsopties zijn en het ook voor de arts interessant kan zijn om een ander advies te horen ...

De meeste artsen begrijpen dat iemand die voor een levensbedreigende situatie of een ingrijpende beslissing staat, behoefte kan hebben aan een tweede mening.

Als je een tweede mening wilt, kun je daar het best heel duidelijk over zijn met je arts. Je kunt hem of haar vragen naar een geschikte arts voor een tweede opinie. Je behandelend arts weet immers welke andere artsen gespecialiseerd zijn in een bepaald domein, en wil ook dat je goed terechtkomt. Je arts kan ook helpen je dossier voor te bereiden om mee te nemen naar de tweede arts. Ook de huisarts kan helpen een geschikte arts te vinden voor een tweede mening.

Voorbereiding

Het is niet nodig dat de arts aan wie je om een tweede mening vraagt alle onderzoeken opnieuw doet. De tweede arts heeft wél goede medische gegevens nodig, en die staan in je medisch dossier.  

Zodra je een consultatie hebt bij deze tweede arts én je geeft toestemming om je medische gegevens te delen, dan ontstaat er een therapeutische relatie en kan deze arts je elektronisch patiëntendossier inkijken. Lees hier meer over je gezondheidsgegevens delen met zorgverleners en ziekenhuizen

Je kunt ook je huisarts vragen om te helpen je dossier voor te bereiden: hij krijgt immers ook alle verslagen toegestuurd of hij kan ze terugvinden in je gedeeld gezondheidsdossier, zodat je aan de hand van deze verslagen al een heel eind op weg bent om de nodige informatie samen te brengen.

Als je een goede arts voor een tweede mening hebt gevonden, bel je met het ziekenhuis om een afspraak te maken. Wat je zeker moet meenemen: een samenvattende brief (met de diagnose, de evolutie van de ziekte met eventuele stadiumbepaling en al gestarte behandeling of aanbevelingen voor behandelingen) en alle belangrijke onderzoeksresultaten (scans, cd-roms met beelden van onderzoeken ...). Dat kan tegenwoordig ook eenvoudigweg elektronisch: als je daarvoor je toestemming geeft, kunnen ziekenhuizen en je andere zorgverleners (bijv. de huisarts) je bloedresultaten, röntgenfoto’s, scans, medicatie … en andere gezondheidsgegevens elektronisch en op een beveiligde manier uitwisselen. Je kunt daarvoor je toestemming geven op mijngezondheid.be of via je huisarts, zorgverlener, ziekenfonds, apotheek of de opnamedienst van het ziekenhuis. Hiervoor heb je je elektronische identiteitskaart en de pincode ervan nodig.

Meer informatie over het delen van je gezondheidsgegevens en met wie dit kan, vind je in deze brochure

Laatst aangepast op