Alcohol drinken tijdens de behandeling: mag het?

Mijn man heeft lymfeklierkanker en wordt behandeld met chemotherapie. Zijn eetlust is wat verminderd, maar hij heeft wel soms zin in een glas wijn. Mag hij alcohol drinken tijdens zijn behandeling of wacht hij beter tot zijn behandeling voorbij is?

Strikt genomen is alcohol drinken nooit aan te bevelen, met of zonder chemotherapie. Maar wie toch graag een glas drinkt,  beperkt zich best tot één consumptie per dag en dit liefst niet dagelijks om de lever toe te laten wat te recupereren.

De adviezen over het gebruik van alcohol tijdens de behandeling variëren van arts tot arts maar een goede stelregel is om alcohol te vermijden de dag voor, van en na de chemotherapie. Dat omdat de chemotherapie net zoals alcohol voor een deel via de lever wordt afgebroken. Alcohol vertraagt de afbraak van geneesmiddelen in de lever, waardoor uw man meer last kan ondervinden van mogelijke neveneffecten van de chemotherapie. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid en braken, ontsteking van het mondslijmvlies, diarree en constipatie.

Op andere ogenblikken kan het meestal geen kwaad om chemotherapie te combineren met alcohol. Vraag uiteraard eerst advies aan uw behandelend arts of oncologisch verpleegkundige want er zijn immers enkele combinaties van alcohol met bepaalde soorten chemo die best vermeden worden. Maar die zijn zeldzaam.

Alcohol kan de eetlust aanscherpen. Dat is handig meegenomen bij een verminderde eetlust, maar het houdt ook een risico in. Alcohol scherpt niet alleen de eetlust aan, maar stilt ook de honger, waardoor uw man misschien sneller een verzadigd gevoel krijgt en minder eet. Dat kan nefast zijn voor zijn algemene gezondheidstoestand. Het is belangrijk dat uw man alle essentiële voedingsstoffen blijft innemen om ondervoeding en gewichtsverlies te voorkomen.