4.564,63 euro: is een borstreconstructie echt zo duur?

De factuur van mijn borstreconstructie blies mij omver: 4.564,63 euro. Ik vind dat de arts mij niet goed inlichtte, meer nog, ik voelde mij gemanipuleerd om voor een dure eenpersoonskamer te kiezen, terwijl ik goed wist dat een tweepersoonskamer goedkoper was. Voor mij is het te laat, maar kunnen jullie hier niets aan doen?

Een onrechtvaardig hoog bedrag, vindt ook Kom op tegen Kanker. Die 4.564,63 euro komt grotendeels van het ‘esthetisch supplement’ dat de plastisch chirurgen aanrekenen, omdat ze vinden dat de vergoeding die zij van de ziekteverzekering krijgen, niet volstaat voor deze langdurige en complexe ingreep. Dat supplement bedraagt 2500 à 3500 euro voor één borst. Het wordt ook aangerekend als u voor een twee- of meerpersoonskamer kiest. De houding van hospitalisatieverzekeringen tegenover dit esthetisch supplement varieert: sommigen betalen het terug, andere betalen het niet of gedeeltelijk terug.

Daarnaast zitten in die prijs ook de klassieke honorariumsupplementen. Die betaalt u enkel in een éénpersoonskamer, en die supplementen kunnen erg verschillen per ziekenhuis en per chirurg. Een hospitalisatieverzekering betaalt de ereloonsupplementen terug, maar niet allemaal volledig, en niet iedereen heeft zo’n verzekering.

Kom op tegen Kanker vindt die bedragen echter onrechtvaardig hoog. Een reconstructie is een onderdeel van de kwaliteitsvolle behandeling van vrouwen met borstkanker, en die behandeling moet dus betaalbaar zijn voor elke patiënt. Het goede nieuws: mogelijk is er een oplossing in de maak. Mee onder impuls van Kom op tegen Kanker voerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in 2015 een studie uit om de kosten van een borstreconstructie met eigen weefsel voor de plastisch chirurgen te objectiveren. Kom op tegen Kanker rekent erop dat dit snel zal leiden tot een redelijke artsenvergoeding door het RIZIV én geen extra patiëntenbijdrage meer.

UPDATE - juli 2016:  borstkankerpatiënten moeten vanaf nu niet langer een hoog bedrag uit eigen zak betalen voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Daarover bereikten artsen en ziekenfondsen in juli 2016 een akkoord. De ingreep wordt daardoor betaalbaar voor alle vrouwen, iets waar Kom op tegen Kanker al jaren voor ijverde. Lees hier meer over de terugbetaling van een borstreconstructie met eigen weefsel, of lees het persbericht van Kom op tegen Kanker over de vernieuwde terugbetaling.

Hebt u een vergelijkbare vraag of ervaring? Laat het weten aan de Kankerlijn op www.kankerlijn.be of bel 0800 35 445 (elke werkdag tussen 9 en 12u). Wij inventariseren alle meldingen en bekijken of er iets moet gebeuren om de situatie van (ex-)kankerpatiënten structureel te verbeteren.