Vijf tips voor samenwerken met zorgverleners

Als naaste bent u een belangrijke partner in de zorg. U zult dan ook vaak in contact komen met zorgverleners in het ziekenhuis, in een andere zorginstelling of van de thuiszorg. U heeft veel baat bij een goed contact met al die zorgverleners. Daarom hier enkele tips voor een goede samenwerking met de (huis)arts, thuisverpleging, kine, en andere professionele zorgverleners.

1. Wees duidelijk

Vijf tips voor samenwerken met zorgverleners 'Vier maanden lang was ik elke dag bij Jan in het ziekenhuis, en maar één verpleegkundige heeft me ooit gevraagd hoe het eigenlijk met mij ging.' Nicole

Vertel dat u mee zorgt voor uw naaste. Vertel over uw verwachtingen over hoe u de zorg wil: wilt u graag alle zorg uit handen geven? Helpt u graag mee met de zorg? Laat uw wensen als mantelzorger ook opschrijven in het patiëntendossier.

Een handig document om te overleggen met de zorg, en om uw verwachtingen en ervaringen te noteren is Samenspraak (pdf, een instrument van de Vlaamse overheid). Bekijk ook de handleiding daarbij.
 

2. Ga mee naar consultaties met uw naaste

Ga zoveel mogelijk mee met uw naaste, met zijn tweeën hoort u meer. Maak een lijstje van vragen voor u naar een consultatie gaat.

Frank heeft af en toe infecties en koorts. Als ik twijfel wat er moet gebeuren, bel ik soms tegen zijn zin de huisarts die altijd bereikbaar is voor ons. Ook het ziekenhuispersoneel en de dokters reageren heel begripvol als ik bel voor raad of informatie.
Lieve, zorgt voor haar man Frank

Alles onthouden is onmogelijk: vraag zorgverleners om de essentie op papier te zetten zodat u het later opnieuw kunt lezen.

3. Eén contactpersoon is handig

Probeer in het ziekenhuis, woonzorgcentrum of andere zorginstelling af te spreken dat u een vaste contactpersoon heeft waarmee u de zorg voor uw naaste bespreekt.

4. Blijf betrokken

Bij de logopediste konden we terecht met al onze vragen. Ze pakte die vragen op en ging ermee naar dokters. Dat was heel goed. Ik mocht haar altijd bellen. Zo iemand heb je eigenlijk nodig, iemand die kennis van zaken heeft en met wie je kan spreken.
Radka, haar man Dani heeft keelkanker

Ook als uw naaste in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar een woon- en zorgcentrum gaat, kunt u nog steeds taken voor uw naaste opnemen als u dat wilt. Bespreek dit met de arts of de hoofdverpleegkundige van de afdeling en kijk bij welke taken u betrokken kunt blijven. U helpt er de zorg- en verpleegkundigen mee én uw naaste. Het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg geeft enkele tips over hoe u goede afspraken kunt maken.

5. Zoek ondersteuning

Praat ook over uw eigen zorgen uw vragen over de toekomst, enz. met uw huisarts, met uw omgeving, met de artsen van uw naaste, verpleegkundigen of de psycholoog. Bekijk welke ondersteuning voor u zinvol is en maak er gebruik van. Lees meer over steun en advies als u voor iemand zorgt.