Vijf tips voor samenwerken met zorgverleners

Als naaste ben je een belangrijke partner in de zorg. Je zult dan ook vaak in contact komen met zorgverleners in het ziekenhuis, in een andere zorginstelling of van de thuiszorg. Je hebt veel baat bij een goed contact met al die zorgverleners. Daarom hier enkele tips voor een goede samenwerking met de (huis)arts, thuisverpleging, kine, en andere professionele zorgverleners.

Wees duidelijk

Vertel dat je mee zorgt voor je naaste. Vertel over je verwachtingen over hoe je de zorg wil: wil je graag alle zorg uit handen geven? Help je graag mee met de zorg? Laat je wensen als mantelzorger ook opschrijven in het patiëntendossier.

Een handig document om te overleggen met de zorg, en om je verwachtingen en ervaringen te noteren is Samenspraak (pdf, een instrument van de Vlaamse overheid). Bekijk ook de handleiding daarbij.

Ga mee naar consultaties met je naaste

Ga zoveel mogelijk mee met je naaste, met zijn tweeën hoor je meer. Maak een lijstje van vragen voor je naar een consultatie gaat.

Alles onthouden is onmogelijk: vraag zorgverleners om de essentie op papier te zetten zodat je het later opnieuw kunt lezen.

inschrijvingen ziekenhuis AZ Groeninge - Copyright: Joost Joossen

Eén contactpersoon is handig

Probeer in het ziekenhuis, woonzorgcentrum of andere zorginstelling af te spreken dat je een vaste contactpersoon hebt waarmee je de zorg voor je naaste bespreekt.

Blijf betrokken

Ook als je naaste in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar een woon- en zorgcentrum gaat, kun je nog steeds taken voor je naaste opnemen als je dat wilt. Bespreek dit met de arts of de hoofdverpleegkundige van de afdeling en kijk bij welke taken je betrokken kunt blijven. Je helpt er de zorg- en verpleegkundigen mee én je naaste. Het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg geeft enkele tips over hoe je goede afspraken kunt maken.

Zoek ondersteuning

Praat ook over je eigen zorgen je vragen over de toekomst, enz. met je huisarts, met je omgeving, met de artsen van je naaste, verpleegkundigen of de psycholoog. Bekijk welke ondersteuning voor jou zinvol is en maak er gebruik van.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op