Vermoeidheid bij en na kanker

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende nevenwerkingen van kanker en de behandeling ervan. Hoe komt het dat ze zo overweldigend is? Hoe ermee omgaan? Verdwijnt deze vermoeidheid ooit nog? Hoe energie sparen en toch actief blijven? Wat kunt u zelf doen om uw fysieke conditie op peil te houden en geleidelijk aan (weer) op te bouwen? Bij wie kunt u terecht met vragen over het thema? Lees hier hoe u een beter evenwicht kunt vinden tussen rusten en bewegen en andere praktische tips.

Illustratie Kom op tegen Kanker/Visueel Vertaler

Ongewone vermoeidheid

Moeheid is een mechanisme dat gezonde mensen beschermt tegen lichamelijke of geestelijke overbelasting. Kankervermoeidheid is heel specifiek. Het is een ongewoon en overdadig gevoel van moeheid waarvan u met een aantal uren extra slapen niet bent verlost.

De meeste kankerpatiënten hebben het meest last van vermoeidheid tijdens de behandeling, maar ook voor de behandeling start, kunnen de ziekte zelf of bepaalde klachten al vermoeidheid uitlokken. Lees meer.

Illustratie Kom op tegen Kanker/Visueel Vertaler

Oorzaken van vermoeidheid bij en na kanker

Het precieze mechanisme van wat kankervermoeidheid veroorzaakt, is onbekend. We weten wel dat verschillende factoren samen een invloed hebben op vermoeidheid bij en na kanker.

Zowel de ziekte zelf, de behandeling, de emoties die de ziekte en de behandeling oproepen als andere factoren zoals slaapproblemen kunnen het energiepeil aantasten. Lees er hier meer over.

Illustratie Kom op tegen Kanker/Visueel Vertaler

Aanpak van vermoeidheid bij en na kanker

Er bestaat geen standaardbehandeling voor vermoeidheid bij en na kanker. Wat voor de ene mens werkt, doet het misschien niet voor een ander. Uitzoeken wat voor u werkt en wat niet, kan wat tijd vragen. Bespreek uw vermoeidheid met uw behandelend arts of met andere zorgverleners: de huisarts, verpleegkundige, kinesitherapeut, psycholoog … Ze kunnen samen met u naar een behandeling zoeken of naar manieren om ermee om te gaan. Lees hier alvast meer over energie sparen, bewegen en sporten, rusten en slapen enz.

Illustratie Kom op tegen Kanker/Visueel Vertaler

Praktische tips bij vermoeidheid

Hoe een evenwicht vinden tussen energie sparen en in beweging blijven?

We verzamelden enkele praktische tips, onder andere over baden en wassen, persoonlijke verzorging, aankleden, het huishouden, koken, voor de kinderen zorgen, werken, ontspannen enz.

Illustratie Kom op tegen Kanker/Visueel Vertaler

Meer over vermoeidheid

Hebt u nog vragen? Wilt u er eens over praten met iemand die hetzelfde meemaakt? Misschien is een revalidatieprogramma iets voor u, een informatiesessie, of een meer individuele begeleiding?

U vindt hier ook enkele verhalen van patiënten over hun vermoeidheid.