Je zorgt vrijwillig voor een ander?

Zorg je op de een of andere manier voor een familielid, vriend of kennis die tijdelijk of blijvend hulp nodig heeft? Dan ben je een ‘mantelzorger’.

En je bent niet alleen: bijna één op de tien Belgen, of ongeveer 860.000 personen, is mantelzorger. Vrouwen zorgen vaker (11 %) dan mannen (8 %).

Bijna één op de tien Belgen zorgt voor een naaste die tijdelijk of blijvend hulp nodig heeft. Eén van hen is Gitta, zij zorgt voor haar moeder met Alzheimer.

Die zorg voor een ander kan van alles inhouden: fysieke verzorging thuis, de zieke naar het ziekenhuis brengen, mee op consultatie gaan, eten geven, extra huishoudelijk werk verrichten, met zorgverleners overleggen, behandelingen en medicijnen (helpen) toedienen, professionele hulp zoeken en  zorgverlening aan huis regelen, er zijn voor de patiënt als die het emotioneel moeilijk heeft, de patiënt ondersteunen bij sociale activiteiten, de financiën beheren, winkelen, eten maken …

Zorg voor een kankerpatiënt

Ook heel veel partners en familieleden van mensen met kanker zijn op een bepaald moment ‘mantelzorger’: ze zorgen voor alles waarbij de zieke persoon met kanker hulp nodig heeft.
Dat kan emotioneel behoorlijk belastend zijn: je krijgt er nieuwe taken bij, je relatie verandert, net als de verhoudingen in het gezin. Je sociale leven ondergaat wellicht ook ingrijpende wijzigingen, zeker als de patiënt chronisch zorgbehoevend wordt.

Als mama, papa, broer of zus zorg nodig hebben

Ben je jong en is er iemand in je huis lang ziek? Dat betekent dat je thuis waarschijnlijk vaak mee helpt of zelfs zorgt voor je zieke familielid. Je bent niet alleen: tussen de 20.000 en de 40.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen groeien op in een gezin met een ouder die ernstig ziek is of een chronische aandoening heeft.

Naar schatting 20.000 tot 40.000 Vlaamse kinderen heeft een ouder, broer of zus met nood aan buitengewone zorg. Bekijk hier het filmpje over en voor jongeren die zorgen, van het kennis- en expertisecentrum Kind & Samenleving.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 20/03/2024 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op