Tussenkomsten ziekenfonds bij stoma en stomazorg

Een overzicht van de tussenkomsten van het ziekenfonds bij een stoma.

Er zijn verschillende opvangs- en verzorgingssystemen. Tijdens de hospitalisatie zoeken de dokter en de (stoma-)verpleegkundige samen met de patiënt welk opvangsysteem het beste past. De arts bevestigt in een medisch voorschrift dat de patiënt stomamateriaal nodig heeft. Een bandagist (dat is iemand die aangepaste hulpmiddelen ontwerpt en aflevert, zoals stomahulpmiddelen, incontinentieproducten, borstprothesen, steunzolen, enz.) overlegt samen met de patiënt welk materiaal voor hem aangewezen is.

Procedure

Je krijgt een virtuele portefeuille voor stomamateriaal: dat is een budget om materiaal te bestellen. Je bent dus niet beperkt tot een vast aantal stuks, maar je kunt je producten afstemmen op jouw specifieke situatie. Bovendien hoef je zelf niet te betalen voor het materiaal dat je bestelt. De afrekening gebeurt rechtstreeks tussen de bandagist en het ziekenfonds.

Heb je recht op een virtuele portefeuille?

Het ziekenfonds opent voor jou een virtuele portefeuille onder deze vier voorwaarden:

  • Je hebt een stoma en/of fistel van het spijsverterings- en/of urinestelsel: stoma van de dikke darm (colostoma), dunne darm (ileostoma), urinestelsel (uro- of cystostoma), of een andere locatie (bijv. een maagstoma).
  • Je hebt een specifiek medisch voorschrift voor stomamateriaal van je arts.
  • Het materiaal wordt geleverd door een erkende bandagist (of apotheker-bandagist).
  • Je materiaal staat op de lijst van vergoedbare producten.

Hoe krijg je je stomamateriaal?

  • Je krijgt van je arts het specifiek medisch voorschrift voor stomamateriaal. Hij bepaalt ook op welk budget je recht hebt.
  • Je bestelt het materiaal bij een erkende bandagist, die ook ook alle informatie geeft over het materiaal, je budget, je stomakaftje (d.i. een kaftje dat je krijgt waarin alle voorschriften, getuigschriften, notities ... worden bewaard, en dat ervoor zorgt dat jouw situatie correct wordt opgevolgd).
  • Je ontvangt telkens materiaal voor max. 3 maanden.
  • Bekijk de infographic van het RIZIV Hoe krijg ik stomamateriaal? (pdf)

​Meer informatie vind je bij je ziekenfonds, op de website van het RIZIV of bij een van de lotgenotengroepen voor stomadragers.

Voorzieningen gemeente

Je kunt bij je gemeente navragen of de gemeente voor stomadragers bijvoorbeeld gratis vuilniszakken voorziet, of een vermindering van milieutaks of een tegemoetkoming in de afvalkosten voor wie incontinent is of een stoma heeft.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op