Tips voor als een collega met kanker niet meer kan komen werken

Sociale contacten zijn belangrijk. Dat geldt niet alleen in de privésfeer, maar ook op het werk. Het is dan ook normaal dat de ziekte van een collega u niet onverschillig laat, hoe ‘dicht’ of ‘ver’ uw relatie met die persoon ook is. Hoe kunt u uw zieke collega een hart onder de riem steken als die niet meer kan komen werken? We geven u enkele tips.

Foto istockphoto
  • Blijf contact houden met uw zieke collega, ook al valt het perspectief weg om opnieuw als collega’s samen te werken. Tast af hoe vaak contact gewenst is en in welke vorm: via een mailtje? Een sms’je? Kaartje? Bezoekje? Probeer te achterhalen welke behoeften en verlangens uw zieke collega heeft en waarmee u hem of haar kunt steunen.
  • Blijf met uw collega omgaan zoals u dat deed voor hij of zij ziek werd. Blijf over interesses en gebeurtenissen praten waarover jullie het vroeger hadden. Zo vermijdt u dat uw collega zich gereduceerd voelt tot ‘kankerpatiënt’. Blijf uw collega in de eerste plaats als mens benaderen, niet als patiënt.
  • Is een genezende behandeling niet meer mogelijk? Vermijd dan het woord ‘beterschap’. Wanneer uw collega niet meer kan genezen, is er helaas geen zicht meer op ‘beter worden’. Sterkte wensen kan natuurlijk altijd.
  • Het kan zijn dat u met de harde realiteit geconfronteerd wordt dat uw collega binnenkort zal sterven. Ook in deze fase kan contact steunend en troostend zijn. Misschien wil uw collega zelf geen contact meer. Neem dat niet persoonlijk op. Misschien wil uw collega nog iets met u uitpraten, geef hem of haar dan die kans toe.
  • Als uw collega overlijdt, kan dat heftige persoonlijke gevoelens oproepen bij uzelf en bij uw andere collega’s. Help elkaar om afscheid te nemen, bijvoorbeeld door op de werkplek een rouwboek te leggen waarin collega’s een boodschap kunnen neerschrijven, door in uw bedrijf of organisatie een foto te plaatsen van de overledene, door samen naar de afscheidsdienst te gaan, door samen een herdenkingsmoment te houden ... 
  • Moffel het verdriet dat u voelt als een collega overlijdt, niet weg. Praat over uw gevoelens met uw andere collega’s en geef hen de kans om over hun gevoelens te praten. Geef elkaar tijd en ondersteuning om het overlijden van uw collega te verwerken en vraag indien nodig psychologische ondersteuning aan de hr-dienst of de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.
  • Is uw collega overleden, zorg dan voor gepaste communicatie naar klanten, leveranciers, leerlingen (in een school) … die met die collega in contact kwamen.