Roken

Het ontstaan van kanker heeft verschillende oorzaken. Aan sommige zaken kun je weinig doen, zoals de genen die je hebt meegekregen. Je kunt dus nooit helemaal vermijden dat je kanker krijgt, maar je kunt wel het een en ander doen om je risico te verkleinen, zoals niet (beginnen met) roken. 

Roken is kankerverwekkend

Roken is de meest schadelijke vorm van tabaksgebruik. Het is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker.  

Stoppen met roken

De beste oplossing om je risico op kanker en andere ziekten te verminderen, is om te stoppen met roken.  Denk je eraan om te stoppen? Dat is al een schitterende stap! Bij Tabakstop vind je alle informatie, tips en tricks over hoe je dat het best kunt aanpakken.  

Roken is de belangrijkste oorzaak van longkanker. Wie rookt heeft 20 tot 25 keer meer risico op longkanker dan wie niet rookt. Dat risico wordt beïnvloed door:

  • het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt, 
  • hoelang iemand rookt, 
  • hoe diep iemand inhaleert. 

Ook kanker in de mondholte, de keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm komen vaker voor bij rokers.

Het risico wordt groter in combinatie met alcoholgebruik. Wie rookt en alcohol drinkt, loopt een groter risico op kanker dan wie alleen rookt. Het risico op kanker van de mondholte, de keel, het strottenhoofd en de slokdarm verhoogt bij rokers aanzienlijk naarmate ze meer alcohol drinken.

Roken vergroot daarnaast ook het risico op maag-, dikkedarm-, lever- en pancreaskanker (of alvleesklierkanker), op acute myeloïde leukemie en op blaas- en nierkanker. Rokers hebben tevens een groter risico op de ontwikkeling van plaveiselcelkanker van de huid, voornamelijk op de lippen.  

Baarmoederhalskanker en vulvakanker (kanker van de schaamlippen) komen vaker voor bij vrouwen die roken dan bij vrouwen die niet roken. Deze kankers worden in verband gebracht met het humaan papillomavirus (HPV). Roken vermindert de werking van het immuunsysteem en dus ook de capaciteit om dit virus op te ruimen. 

Daarnaast is er beperkt bewijs dat roken het risico op borstkanker (met 10-30 procent) verhoogt. Dat betekent dat roken borstkanker kan veroorzaken. 

Alcohol roken Man rookt op een terras

Het risico van roken op kanker wordt nog groter in combinatie met alcoholgebruik.

Roken is een van de belangrijkste doodsoorzaken

Roken zorgt voor de zwaarste tabaksgerelateerde ziektelast. Naast kanker is roken ook een belangrijke oorzaak van chronische longaandoeningen, coronaire hartziekten, hartfalen, beroerte, diabetes en tal van andere aandoeningen. Daarnaast hebben rokers lagere slaagkansen bij een operatie, kan de werking van een aantal geneesmiddelen ongunstig beïnvloed worden (bijv. van chemotherapiemiddelen voor de behandeling van kanker) en verslechtert roken de algehele gezondheidstoestand.

Het doodt meer dan de helft van de langdurige rokers. Wereldwijd is tabaksgebruik elk jaar verantwoordelijk voor ongeveer 8 miljoen sterfgevallen. In België zijn er elk jaar 15.000 vroegtijdige overlijdens te wijten aan roken. Dat zijn er bijna 40 per dag. Rokers leven gemiddeld vier jaar minder lang dan niet-rokers en verkeren zeven jaar minder in goede gezondheid. De gemiddelde levensverwachting van alle Belgen zou met twee jaar stijgen als we in een wereld zonder tabak zouden leven: van gemiddeld 81 naar 83 jaar. De levensverwachting in goede gezondheid zou in zo’n wereld zonder tabak met drie jaar stijgen in België. 

Hoe houd je je kind van de sigaret?

Je kunt zelf heel wat doen om te voorkomen dat je kind begint te roken. De huidige rookwetgeving speelt in elk geval in je voordeel. Roken is wettelijk verboden in gesloten publieke ruimtes en op het hele schoolterrein. De jongste jaren zijn ook heel wat publieke plaatsen in de openlucht waar veel kinderen komen rookvrij gemaakt, zoals speel- en sportterreinen. Dat verkleint alvast de kans dat je kind ziet roken en met rokers wordt geconfronteerd. Een goede zaak, want als kinderen en jongeren veel zien roken, dan gaan ze dit gedrag als normaal beschouwen. Bovendien geldt in ons land een verbod op het verkopen van tabaksproducten aan jongeren onder de 18. 

Ouders die zelf roken, doen er goed aan om te stoppen met roken. Als rokende ouder geef je eigenlijk het slechte voorbeeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen van rokende ouders een groter risico lopen om later zelf roker te worden. Groeien kinderen op in een omgeving waarin wordt gerookt, dan beschouwen ze dit gedrag als de norm. Groeien ze echter op in een omgeving waar er niet wordt gerookt, dan verandert die perceptie. 

Kun je het roken echt niet laten, probeer dan niet te roken in het bijzijn van je kinderen. Vermijd in elk geval roken binnenshuis. Als je binnen rookt (zelfs als je kinderen er niet zijn), dan roken je kinderen mee en dat schaadt hun gezondheid.  

Ouders die zelf niet roken, verkleinen de kans dat hun kind begint te roken. Maar de kans is helaas niet onbestaande. Er zijn nog veel andere factoren in het spel. Lees welke factoren allemaal meespelen. 

Toch kun je als ouder nog meer doen dan je denkt! 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op