Zorgen voor een ander – je doet het gewoon. Maar hoe houdt u het vol? Waar worstelt u het meest mee in uw zorg? Wissel ervaringen uit of lees hoe andere mensen die voor iemand zorgen, zich staande houden. Want ‘delen is helen’ zoals de community #ikmantelzorger het schrijft.
Informatie over mantelzorg
Alle informatie over mantelzorg vindt u op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. Daar staat alle actuele kennis en informatie samen, onder andere over over het aanbod van activiteiten voor mantelzorgers in Vlaanderen, de mantelzorgverenigingen, informatie over premies, thuiszorg, hulpmiddelen, de combinatie mantelzorg en werken. U vindt er zowel informatie voor mantelzorgers, zorgverleners als werkgevers.
Online ervaringen delen

- Forum van het Netwerk voor mantelzorgers: lees en praat met andere naasten die voor iemand zorgen.
- Ikmantelzorger?
Luister (online) naar specialisten; deel ervaringen en zorgen, want “Delen is helen. Zien dat anderen voor dezelfde dilemma’s staan, hetzelfde pad bewandelen, dat lucht op”. Voor alle mantelzorgers. www.facebook.com/ikmantelzorger. - ZoJong!: voor jonge mantelzorgers
- Lees en praat in de community met andere naasten die voor iemand zorgen. Specifiek over kanker.
Activiteiten en bijeenkomsten
Bekijk hier activiteiten voor wie zorgt voor iemand met kanker. Zo worden er met de steun van Kom op tegen Kanker in een aantal regio's mantelzorgcafés georganiseerd.
Hulplijnen
Aan de Mantelzorgtelefoon kunt u terecht met grote en kleine problemen die u als mantelzorger hebt. Voor een luisterend oor, deskundig advies of een bemoedigend gesprek en voor informatie over kanker kunt u terecht bij de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker.
U vindt hier de gegevens van deze en andere hulplijnen.
Advies en informatie
Marcel is net een gewond dier als hij ziek is: hij trekt zich terug in zijn hol, hij wil niemand zien en met rust gelaten worden. Ik ben anders, ik moet kunnen praten. Ik heb het nodig om te kunnen vertellen, dat helpt me de dag door te komen, om alles te verwerken.
- Er zijn zes door de overheid erkende mantelzorgverenigingen in Vlaanderen en Brussel, de meeste zijn verbonden aan de ziekenfondsen. U kunt gratis lid worden. Wat doen ze?
- Zij geven advies en informatie
- ze organiseren initiatieven waar andere mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten
- ze hebben een informatieblad
- ze komen op voor belangen van de mantelzorger
Lees hier wat ze doen: Samana (CM) | Liberale Mutualiteit | KVLV | Okra | Steunpunt mantelzorg (SM) | Coponcho
- Lotgenotengroepen voor mensen met kanker: sommige groepen hebben een aparte partnerwerking; u kunt als partner of familielid sowieso altijd contact opnemen met een lotgenotengroep.
- Praatgroepen voor ouders van een overleden kind
- Tips over hoe goede afspraken maken (taakafspraken, financiële afspraken, over hoe de mantelzorgers worden vergoed enz.)
Verhalen van zorg voor iemand met kanker
- Nicole Van Geel zorgt voor haar partner met kanker
- Marc Buelens blikt terug op de ziekte en het afscheid van zijn vrouw
- Robert en zijn dochter Helga kregen beiden kanker
- Frank Van Nieuwerburgh-Marchand over leven met een slechte prognose
- Marc Van den Bossche over het rouwproces na de dood van zijn geliefde
Meer lezen
- De impact van de zorg voor een zieke op uw leven
- Alarmbelletjes bij uzelf herkennen
- Zorgen, ook voor uzelf
- Zorgen voor een palliatieve persoon
Hoe praten over moeilijke dingen, hoe houdt u het vol? Brochure ‘Balans in evenwicht. Praktische tips voor familieleden van een palliatieve persoon’ (pdf) van de Federatie Palliatieve zorg - Boeken voor partners van mensen met kanker
- Boeken voor (groot-)ouders van een kind met kanker