Steun en advies bij mantelzorg

Zorgen voor een ander – je doet het gewoon. Maar hoe houdt u het vol? Waar worstelt u het meest mee in uw zorg? Wissel ervaringen uit of lees hoe andere mensen die voor iemand zorgen, zich staande houden. Want ‘delen is helen’ zoals de community #ikmantelzorger het schrijft.

Online ervaringen delen

Steun en advies bij mantelzorg

Activiteiten en bijeenkomsten

Marcel is net een gewond dier als hij ziek is, hij trekt zich terug in zijn hol en wil niemand zien. Er niet over praten. Met rust gelaten worden. Ik ben anders, ik moet kunnen praten. Ik wou zijn ziek zijn ook niet verborgen houden voor onze twee zonen, hun gezin en onze vrienden. Ik heb het nodig om te kunnen vertellen, dat helpt me de dag door te komen, om alles te verwerken.
Vera

Andere bijeenkomsten en activiteiten voor mantelzorgers:

Hulplijnen

Aan de Mantelzorgtelefoon kunt u terecht met grote en kleine problemen die u als mantelzorger hebt. Voor een luisterend oor, deskundig advies of een bemoedigend gesprek en voor informatie over kanker kunt u terecht bij de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker.

U vindt hier de gegevens van deze en andere hulplijnen.

Organisaties

 • Er zijn zes door de overheid erkende mantelzorgverenigingen in Vlaanderen en Brussel, de meeste zijn verbonden aan de ziekenfondsen. U kunt gratis lid worden. Wat doen ze?
  • Zij geven advies en informatie
  • ze organiseren initiatieven waar andere mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten
  • ze hebben een informatieblad
  • ze komen op voor belangen van de mantelzorger
 • Lotgenotengroepen voor mensen met kanker: sommige groepen hebben een aparte partnerwerking; u kunt als partner of familielid sowieso altijd contact opnemen met een lotgenotengroep.
 • Praatgroepen voor ouders van een overleden kind

Meer informatie

Lees meer over: