Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten

Wie heeft recht op welke tegemoetkomingen? Waar is financiële en andere hulp te vinden? Een overzicht van sociale voorzieningen voor kankerpatiënten.

Koppel krijgt uitleg De sociale dienst (van het ziekenhuis, ziekenfonds of OCMW) is er om uit te zoeken voor welke tussenkomsten of voor welke bijstand u mogelijk in aanmerking komt.

Iedereen is in België verplicht om zich aan te sluiten bij een ziekenfonds. Als kankerpatiënt hebt u daardoor recht op allerlei tussenkomsten. Sommige worden automatisch uitgekeerd, maar het merendeel moet u zelf aanvragen. Dat vraagt veel tijd en inspanning, en bovendien is het ingewikkeld om uit te vissen waarop u recht hebt en hoe u de tegemoetkoming verkrijgt. Laat u daarom helpen door een sociaal werker. De sociale dienst (van uw ziekenhuis, van uw ziekenfonds of van het OCMW) is er om uit te zoeken voor welke tussenkomsten of voor welke bijstand u mogelijk in aanmerking komt. De sociaal werkers daar kunnen u ook helpen met de administratieve opvolging van de aanvragen.

Aanvullende verzekering

Tegemoetkomingen gemeente, OCMW ...

Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF)